Hlavní obsah

Z nákladní lodi po hurikánu našli jen kontejner, záchranné vesty a mastný flek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jacksonville
Aktualizováno

Americká nákladní loď El Faro s 33 lidmi na palubě, která je od čtvrtka pohřešovaná, se podle záchranářů u Baham potopila. Najít se podařilo zatím jen jedno tělo, kontejner, olejovou skvrnu a záchranné vesty. Na lodi bylo 33 námořníků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pobřežní stráž našla v moři záchranný kruh z potopené nákladní lodi El Faro Video: Reuters

 
Článek

„Viděli jsme objekty z letadla,“ řekl CNN velitel pobřežní stráže Gabe Somma. Pátrací lodě v oblasti stále bojují s větrem, ale i tak se pokoušejí dostat na poslední známou pozici lodi 35 námořních mil (65 km) severovýchodně od Baham. Čelily větrům silným v nárazech až 250 km/h a vlnám vysokým devět metrů. V oblasti řádí bouře Joaquin.

Na 240 metrů dlouhé kontejnerové lodi, která plula z Floridy do Portorika, se plavilo 28 Američanů a pět Poláků. Posádka v bouři ohlásila ztrátu pohonu a nabírání vody, další osud námořníků není znám.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Do pokračující operace je zapojeno i americké letectvo a námořnictvo. „S každou hodinou se oblast pátrání rozšiřuje,“ uvedl Somma s tím, že je to důsledkem proudů i prudkého větru.

Foto: Bruce Lipsky, ČTK/AP

Zoufalí příbuzní posádky lodě El Faro čekají na zprávy o jejím osudu.

Rejdařství TOTE Maritime z Portorika k nalezenému kontejneru uvedlo, že „vypadá, že by mohl být z El Faro“. Pobřežní stráž to však zatím nepotvrdila, dodalo rejdařství.

Loď zmizela ve čtvrtek u Baham, kde řádil hurikán Joaquin. Plavila se z floridského Jacksonvillu do Portorika. Když ztratila výkon, vyslala nouzový signál.

Foto: Reuters

Archivní záběr zmizelé nákladní lodi El Faro

V tuto dobu byl Joaquin hurikánem čtvrté kategorie s větry o rychlosti 240 km/h, která byla v nárazech ještě vyšší. Nyní je jen bouří druhého stupně s větry, které mají v nárazech rychlost 165 km/h. Míří k Bermudám.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám