Hlavní obsah

Z-40, šéfa řezníků Zetas, dopadli v Mexiku

Novinky, rei
Mexiko
Aktualizováno

Armáda v Mexiku v pondělí nad ránem dopadla jednoho z nejhledanějších drogových bossů, šéfa obávaného kartelu Zetas. Miguela Ángela Treviña Moralese, alias Z-40, vojáci zatkli nedaleko jeho rodného města Nuevo Laredo na severu země. Ozbrojené složky oblast už nějakou dobu ve spojitosti s Moralesem sledovaly.

Foto: ČTK/AP

Z-40 po svém zadržení

Článek

Z-40 skončil ve vazbě společně s dvěma dalšími lidmi. Příslušníci námořní pěchoty během jejich zadržení zabavili také osm střelných zbraní a pick-up naložený dvěma milióny dolarů v hotovosti (zhruba 40 miliónů korun) a stovky nábojů. Zadržení, při němž asistoval vrtulník, se obešlo bez jediného výstřelu.

Kartel Zetas zformovali bývalí elitní vojáci a policisté, kteří zběhli. Původně tvořil součást kartelu ze Zálivu. Zetas prosluli svojí brutalitou, svým protivníkům například uřezávají hlavy a zohavená těla obětí vystavují pro výstrahu na veřejnosti.

Morales ovšem nebyl vojákem, ale civilistou. Než se stal předákem kartelu, byl jedním z těch, kdo zajišťovali pašerácké cesty pro zásilky kokainu a marihuany do Spojených států.

Nastane nový boj o moc?

Úřady Moralese viní z množství zvláště brutálních činů včetně mučení a vražd 270 imigrantů ze Střední Ameriky při dvou masakrech na severu Mexika.

USA na dopadení Moralese už dříve vypsaly odměnu pět miliónů dolarů (téměř 100 miliónů korun).

Zadržení drogového bosse je úspěchem vlády prezidenta Enriquea Peňi Nieta, který sliboval zmírnění násilností. Otázkou ale zůstává, zda násilí po Moralesově zatčení nenaroste v důsledku boje o moc. Stanice BBC už loni informovala, že se mezi šéfy Zetas rozhořel tvrdý boj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám