Hlavní obsah

Vraždami v masážních salonech zaháněl Američan sexuální svody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atlanta
Aktualizováno

Z osmi vražd a násilného napadení byl ve čtvrtek obviněn v Atlantě 21letý Robert Aaron Lang, který v úterý střílel ve třech masážních salonech v Georgii. Mezi oběťmi jsou ženy asijského původu, mladík ale popřel, že by byly útoky motivované rasisticky. K činu se podle vyšetřovatelů přiznal, podle šerifa Franka Reynoldse se označil za „závislého na sexu“ a pravděpodobně byl pravidelným návštěvníkem těchto podniků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Střelba v AtlantěVideo: AP

 
Článek

„Zřejmě měl problém, který považoval za závislost na sexu, a viděl tato místa jako pokušení, která chtěl vymýtit,“ uvedl kapitán Jay Baker, podle nějž měl Long pistoli ráže 9mm a zatčení se nebránil.

Policie uvedla, že vyšetřování ještě není dost daleko na to, aby se dal určit přesný motiv. Vyšetřovatelům prý mladík sdělil, že „miloval boha a zbraně“.

Masážní salóny bývají spojovány s prostitucí, ale u třech, kam Long přišel, tomu nic nenasvědčovalo. „Provozovaly legální činnosti, takže nebyly v našem hledáčku,“ uvedla starostka Atlanty Keisha Lanceová Bottomsová.

Dodala, že po střelbě mířil mladík na Floridu, kde se mohl dopustit dalších podobných činů. K zadržení napomohli jeho rodiče.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Střílelo se i v Aromatherapy Spa v Atlantě

Tří útoky během dvou hodin

Long střílel nejdříve v salonu Young´s Asiian Massage v Asworthu – dva lidé zemřeli na místě a dva po převozu do nemocnice, další postřelený přežil.

O hodinu později byla policie přivolána kvůli hlášené loupeži v masážním salonu v Atlantě. Volala žena, která říkala, že se skrývá. Když policisté dorazili, nalezli na místě tři mrtvé ženy.

V době, kdy byli na místě činu, přijala policie telefonát o střelbě v masážním salonu naproti. Tam policisté nalezli jednu mrtvou ženu.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Demonstrace proti násilí vůči Asiatům

Kdo jsou oběti

Zatím byly jmenovány čtyři oběti. Další čtyři oběti jsou podle sdělení jihokorejského ministerstva zahraničí korejského původu. Nešlo jen o Asiatky a jen o zaměstnankyně.

Zastřelena byla 33letá běloška Delaina Ashley Yaunová, která přišla s manželem na společnou masáž. Manžel byl v jiné místnosti a vyvázl. Pár měl dvě děti.

Zabit byl i 54letý Paul Andre Michels, který působil jako občasný údržbář v asworthském masážním salonu. V tomtéž salonu byl do hlavy, žaludku a plic zasažen Elcian Hernandez-Ortiz původem z Guatemaly, který přežil.

Zabita byla i majitelka dvou masážních salonů včetně toho v Asworthu Xiaojie Tanová, která emigrovala do USA z Číny. Další obětí je 44letá Dayou Fengová, což je podle jména zřejmě Číňanka.

Střelba v masážních salonech v Georgii: osm mrtvých, podezřelý mladík ve vazbě

Amerika

Po vraždách se objevily spekulace, že útok byl motivován rostoucím odporem k Asiatům kvůli pandemii, která měla počátky v čínském Wu-chanu. Ve Washingtonu, Atlantě i jinde v USA se dokonce kvůli tomu konaly demonstrace s heslem: Zastavte nenávist proti Asiatům.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Květiny u poutače na masážní salon Gold Spa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám