Hlavní obsah

Vojín Manning potvrdil, že vynesl depeše pro WikiLeaks

– Londýn
Novinky, rei

Vojín Bradley Manning, kterého USA zadržují na námořní základně Quantico ve Virginii, přiznal, že to byl skutečně on, kdo vynesl tajné depeše amerických diplomatů a předal je serveru WikiLeaks. Uvádí to kniha novinářů britského deníku The Guardian, který depeše na WikiLeaks zveřejňoval.

Foto: archiv, Právo

Bradley Manning

Článek

„Manning hovořil na záznam,“ hájil v neděli editor britského listu Alan Rusbriger rozhodnutí svých redaktorů Davida Leigha a Luka Hardinga, kteří zdroj úniku ve své knize Wikileaks: Ve válce Juliana Assange proti tajnostem Manninga přímo jmenují. Vojín, který během svého působení v Iráku stáhl z pracovních počítačů statisíce dokumentů, jim řekl, že měl k datům neomezený přístup, neměl nad sebou téměř žádný dozor a zabezpečení a pojistky jako by nebyly.

„Od prvního dne na irácké základně Hammer ho mátlo laxní zabezpečení,“ píší autoři v knize. Zpravodajský analytik Manning měl přístup k dvěma notebookům – přes jeden se dostal k materiálům ministerstev zahraničí a obrany a přes druhý do spojeného systému zpravodajských služeb. Vojína znepokojovaly kroky americké vlády a armády, a když WikiLeaks zveřejnily 500 000 stran dokumentů z 11. září 2001, aniž by jmenovaly původce úniku, rozhodl se předat serveru další informace. Statisíce dokumentů měl vynášet na CD nosičích označených jménem popové zpěvačky Lady Gaga. [celá zpráva]

Kniha britských novinářů rovněž uvádí, že Julian Assange se po zveřejnění depeší převlékal za ženu a nosil paruku, aby nebyl odhalen. Nakonec se vydal policii v Británii.

Režim mu lehce zmírnili

Spojené státy 23letého Manninga loni obvinily z vynášení tajných informací. Tvrdí, že byl původcem dříve zveřejněných dat z válek v Iráku a Afghánistánu i nynějších diplomatických depeší. Julian Assange, zakladatel serveru WikiLeaks, který materiál publikoval, to odmítl potvrdit s tím, že systém serveru je nastaven tak, že i pro něj zůstává zdroj informací neznámý. Manningovi hrozí několik desetiletí za mřížemi.

V prosinci stanice BBC oznámila, že Manning je ve vazbě držen v krutých podmínkách – je mu odpírán spánek, cvičení a není ani pořádně oblečen. Námořní pěchota ho umístila pod zvláštní dohled, protože by podle velení mohl spáchat sebevraždu. Když si na to stěžovali právníci zadržovaného s tím, že je to jen záminka pro neustálou šikanu, byl režim zvolněn. I tak ale podle CNN musí Manning trávit 23 hodin denně v cele, kde je jen postel s matrací se zabudovaným polštářem a dvěma přikrývkami, jež jsou bez švů, aby se matrace nedaly roztrhat. Spát smí jen ve spodním prádle a jeho jediným cvičením je chůze ve zvláštní místnosti.

The Guardian byl zpočátku mezi deníky, kterým WikiLeaks depeše předávaly. Později ale server rozlítilo, když list publikoval vyšetřovací spis policie ve Švédsku, kde Assange čelí obvinění ze sexuálních trestných činů. Od té doby další depeše, kterých má být půl miliónu, publikuje norský list Aftenposten.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám