Hlavní obsah

VIDEO: Solární bouře může přinést lidstvu katastrofu

• Aktualizováno
Právo, znk

Ne mezinárodní terorismus, ale Slunce by mohlo být v budoucnu největší hrozbou, jíž bude muset lidská civilizace čelit. Před následky příští solární bouře varovali vědci z americké Národní akademie, napsal zpravodajský server space.com.

Článek

"Škody na elektrických rozvodných sítích a jiných komunikačních systémech by mohly být katastrofální. Dopady by mohly vést k potenciální ztrátě vládní kontroly nad situací,“ uvádí se v článku.

Předpověď vychází z následků zřejmě vůbec nejhorší solární bouře za poslední dvě století, která v roce 1859 způsobila zkrat na drátech telegrafního vedení v USA i v Evropě a vyvolala ničivé požáry. Příští vrchol sluneční aktivity vědci očekávají kolem roku 2012, může však začít kdykoliv. Nepříznivé vesmírné počasí navíc panuje třeba rok anebo i jen dva před vyvrcholením.

Elektrická síť je mnohem více provázaná

"Současné zopakování události z roku 1859 by mělo za následek rozsáhlejší a patrně i katastrofální sociální a ekonomické dopady,“ usoudili vědci. Moderní elektrické sítě se totiž tak vzájemně propojily, že by velká vesmírná bouře způsobila sérii výpadů.

Jen v USA by podle odhadů bez proudu zůstalo na 130 miliónů lidí. Postihly by distribuci pitné vody, topení, odpadní systémy, telekomunikace nebo dopravu. Opravy by mohly trvat měsíce.

Když je Slunce v aktivní fázi jedenáctiletého cyklu, může rozpoutat silné magnetické bouře. Nejhorší z nich mohou vést k vytvoření proudu, který taví transformátory a vyřazuje rozvodné sítě. V roce 1989 po solární bouři vypadla elektřina v celém kanadském Québeku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám