Hlavní obsah

VIDEO: Požár poničil katedrálu v Chicagu

– CHICAGO • Aktualizováno
Novinky, ČTK, NEMS

V Chicagu ve středu hořela katedrála Nejsvětějšího jména. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších budov ve městě, kde sídlí také arcibiskupství a kardinál Francis George. Hasičům se podařilo uhasit požár po dvou hodinách. Oheň vážně poničil podkroví budovy a její střechu. Do hlavní lodi katedrály ale plameny nepronikly a během požáru ani nebyl nikdo zraněn.

Článek

Podle faráře Daniela Mayalla se v hlavní lodi chrámu spustil protipožární systém, který zabránil plamenům a kouři, aby poškodily ozdobné dřevěné prvky. Jiní představitelé katedrály ale varovali, že velké množství vody, které se dostalo do hlavní lodi při hašení požáru, mohlo způsobit určité škody.

Nejprve začala hořet střecha, ale oheň se rozšířil do prostor samotného kostela, uvedl server NECN. Příčina požáru zatím není známa. Podle představitelů chicagské arcidiecéze ale zřejmě souvisí s restauračními prácemi v katedrále. Katedrála nedávno prošla renovací a opravou poté, co odborníci zjistili, že stavba má problémy právě se střechou.

:. Hořící katedrála Nejsvětějšího jména v Chicagufoto: ČTK/AP

Původní katedrála shořela v roce 1871 při velkém požáru Chicaga, ale farníci ji nechali přestavět. Nová byla otevřena v roce 1875.

foto: Yahoo.com/Ondřej Lazar Krynek

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám