Hlavní obsah

VIDEO: Hurikán Ike už udeřil na Kubu

– HAVANA

Hurikán Ike, který se přehnal přes Bahamské ostrovy, už v noci na pondělí SELČ zasáhl Kubu. V nejvýchodnější části země způsobil nebývalé záplavy, přinesl vlny vysoké sedm metrů a zatím zcela zničil přes 200 obydlí. Podle kubánské televize si ale dosud nevyžádal žádné oběti, pouze prý sedm zraněných ve městě Baracoa, které leží asi 970 kilometrů východně od Havany.

Foto: NASA, Reuters

Hurikán Ike nad Kubou, Hispaniolou a Bahamami na satelitním snímku

Článek

Na celé Kubě bylo evakuováno přes 800 000 lidí. Hurikán podle nejnovějších zpráv relativně oslabil na třetí stupeň pětibodové Saffirovy-Simpsonovy stupnice hurikánů, má ale stále obrovskou ničivou sílu. Rychlost větru dosahuje kolem 200 kilometrů v hodině.

Na Kubě byl vyhlášen nejvyšší stupeň pohotovosti. Obyvatelé byli vyzváni, aby si udělali zásoby pitné vody, potravin a paliva.

Hurikán Ike nad Kubou, Hispaniolou a Bahamami na satelitním snímkufoto: Reuters/NASA

Fidel vzkázal vládě: nasaďte své životy na záchranu Kubánců

Dvaaosmdesátiletý bývalý kubánský lídr Fidel Castro zase vyzval vedení komunistické strany a vládu, aby pro kubánský lid udělali tváří v tvář hurikánu vše, co je možné, včetně toho, aby "obětovali své životy, pokud to bude potřeba".

:. Ve městě Baracoa na východě Kuby udeřil Hurikán Ike větrem dosahujícím téměř 200 km/h a zhruba sedmimetrovými vlnami.foto: Reuters/AIN/Solvision

Kubánská vláda už v sobotu odmítla nabídku USA, které chtěly prostřednictvím humanitárních organizací poskytnou obětem hurikánu Gustav v přepočtu asi 1,7 miliónu korun. Kuba pomoc nepřijala a prohlásila, že Washington by prý měl spíše zrušit obchodní embargo.

Po hurikánu Gustav, který před týdnem zdevastoval západ Kuby, se předpokládá, že Ikenejvíce zasáhne východní a centrální provincie včetně hlavního města Havany.

Haiti žádá svět o pomoc

Haitská ministerská předsedkyně Michele Pierreová-Louiseová v neděli místního času znovu vyzvala mezinárodní společenství, aby její zemi pomohlo čelit humanitární katastrofě vyvolané nejnověji hurikánem Ike. Ten si vyžádal 47 obětí na životech. S předchozími hurikány Gustav a Hanna, které v krátké době zdevastovali celou zem, jde počet obětí do stovek.

foto: ČTK/AP:. Hurikán Gustav a tropická bouře Hanna způsobily na Haiti katastrofu.

Přes milión lidí v nejchudší zemi amerického kontinentu přišlo o střechu nad hlavou. "Čekáme flotilu vrtulníků ze Spojených států, Venezuela slíbila poslat ocelové mosty, sousední Dominikánská republika zase humanitární pomoc a také vrtulníky," řekla premiérka na tiskové konferenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám