Hlavní obsah

VIDEO: Gándhího věci se za 1,8 miliónu dolarů vracejí do Indie

Novinky, rei
NEW YORK

Ve čtvrtek se v New Yorku i přes veškeré snahy indické strany a v poslední chvíli i prodejce uskutečnila dlouho diskutovaná aukce osobních věcí někdejšího indického duchovního a politického vůdce Mahátmy Gándhího. Nakonec je koupil indický obchodník, který je plánuje vrátit do vlasti.

Foto: Brendan McDermid , Reuters

Gándhího brýle

Článek

Sběratel James Otis nabídl do aukce brýle, kapesní hodinky, kožené sandály, talíř a misku, které ke Gándhímu neodmyslitelně patřily. Jeho rozhodnutí prodej odvolat přišlo až když aukce začala a už ji nešlo zastavit. Kupec, indický miliardář Vidžaj Mallya, za předměty dal 1,8 miliónu dolarů (asi 40 miliónů korun). Aukční dům Antiquorum původně očekával částku zhruba sedmkrát nižší.

„Jsem si jist, že všichni Indové jsou potěšení, že se tyto Gándhího předměty vracejí domů,“ řekl Tony Bedi, který se aukce za Mallyu zúčastnil. „(Mallya) vpodstatě přeplácel za svou zemi,“ dodal Bedi.

Nabízel prodej zrušit za změny v rozpočtu

Prodej Gándhího věcí vyvolal v Indii pozdvižení. Do čela odporu se postavil Gándhího pravnuk Tušar Gándhí, který se spojil s některými poslanci a apeloval na intervenci vlády, jejíž někteří ministři také aukci odsoudili.

Mírový aktivista Otis prodej hájil tím, že získané peníze věnuje na dobročinné účely. Tvrdil, že prodej odvolá, vyčlení-li Indie ze svého ročního rozpočtu pět procent na chudé. Indie o tom odmítla jednat.

Tušar Gándhí se tento týden nechal slyšet, že by se do Indie měl vrátit i diamant Koh-i-noor, který je součástí britských korunovačních klenotů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám