Hlavní obsah

VIDEO: Američané mají nové lunární vozidlo, objevilo se na Obamově inauguraci

– WASHINGTON • Aktualizováno
Novinky,

Průvod k inauguraci nového amerického prezidenta Baracka Obamy uzavíralo podivné vozidlo - prototyp nového lunárního vozidla, které by měli využívat američtí astronauti, až se opět poletí na Měsíc. Lunar electric rover (LER) navržený kosmickou agenturou NASA je, jak již plyne z názvu, poháněno elektřinou a využívá nejmodernějších výdobytků automobilového i aerokosmického průmyslu.

Článek

Vozidlo určené pro dva astronuaty bylo testováno loni v říjnu ve vysušené oblasti Arizony. Poháněno je lithium-iontovými akumulátory. Vozidlo má dvanáct relativně malých kol, které se ale mohou natáčet až o 180 stupňů. To mu umožňuje nebývale vysokou manévrovatelnost, z obtížných situací nejen vycouvat, ale třeba vyjet stranou v jakémkoliv úhlu vzhledem k původní trajektorii vozidla LER.

Vozidlo umožní osádce podnikat až čtrnáct dní dlouhé cesty. Kabina je přetlaková, takže v ní nemusejí astronauté nutně mít na sobě skafandr. Ergonomicky je ale tak dokonale vyřešená, že k navléknutí skafandrů a jejímu opuštění jim stačí pouhých deset minut.

Prototyp lunárního vozidla LER. Autor: NASA

Pokud prezident Barack Obama schválí plán obnovení výzkumu měsíce, USA by se mohly vrátit na Měsíc v roce 2020 a využívat nějakou podobu LER. Jak Obama rozhodne o kosmických plánech, zatím není vzhledem ke krizi jasné. Na Měsíc však míří i Číňané.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám