Hlavní obsah

Venezuelu ochromil další velký výpadek elektřiny

– Caracas

Velkou část Venezuely zasáhl v pondělí druhý velký výpadek elektřiny v tomto měsíci. Podle sociálních sítí bylo bez proudu 16 z 23 států v zemi. Ministr pro informace Jorge Rodríguez prohlásil, že výpadek způsobil útok na hlavní vodní elektrárnu na přehradě Guri.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Venezuela zasáhl další mohutný blackoutVideo: Reuters

 
Článek

Výpadek nastal krátce po 13. hodině místního času. Podle nevládní organizace Netblocks sídlící v Evropě, která monitoruje internetovou cenzuru, výpadek elektřiny zasáhl zhruba 57 procent venezuelské telekomunikační infrastruktury.

Zhruba před dvěma týdny Venezuelu postihl doposud největší výpadek elektřiny.

Podobně jako u předchozího výpadku z něj představitelé vlády obviňují politické oponenty, kteří podle nich za podpory Spojených států provedli sabotáž na přehradě Guri. Ta má hlavní podíl na výrobě elektřiny v zemi. „Útok” se již podle úředníků podařilo dostat pod kontrolu a dodávky budou postupně obnoveny.

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa, která se netají přáním odstranit z čela země angažovaného socialistu Nicoláse Madura, popřela jakoukoliv roli ve výpadku. Odborníci na elektřinu a opoziční lídr Juan Guaidó vidí chyby v hospodářské politice vlády, která mimo jiné roky neinvestovala do energetické infrastruktury a údržby a miliony ze státního rozpočtu zpronevěřila, napsala agentura AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám