Hlavní obsah

Venezuelský parlament má dva šéfy, USA gratulovaly Guaidóovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venezuelský parlament má po nedělním zasedání, na nějž vládní strana nevpustila zástupce opozice, dva předsedy. Socialistická strana prezidenta Nicoláse Madura dosadila na post šéfa Národního shromáždění poslance Luise Parru, opoziční poslanci však uspořádali svoji vlastní schůzi a potvrdili ve funkci předsedy Juana Guaidóa.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Juan Guaidó

Článek

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo Madurův režim odsoudil za nelegitimní pokus převzít moc nad parlamentem. „Gratuluji Juanu Guaidóovi ke znovuzvolení předsedou venezuelského Národního shromáždění a odsuzuji neúspěšný pokus bývalého Madurova režimu potlačit vůli demokraticky zvoleného parlamentu,“ uvedl americký ministr zahraničí ve svém prohlášení.

Opozice, která sněm v Caracasu dosud ovládala, už v neděli dosazení Parry označila za „parlamentní puč“. Podle ní se poslanec stal šéfem parlamentu bez hlasování a potřebného kvóra, opoziční poslanci se do budovy obklopené policejním kordonem vůbec nedostali. Opozice proto o několik hodin později uspořádala vlastní schůzi v redakci deníku El Nacional a potvrdila v křesle šéfa Národního shromáždění Guaidóa.

Ten se loni v lednu z pozice šéfa parlamentu prohlásil za dočasnou hlavu státu, což uznalo více než 50 zemí světa včetně Česka. Maduro, který Guaidóa vykresluje jako loutku Spojených států, se ale u moci drží navzdory nízké popularitě, protestům opozice i skutečnosti, že zemi bohatou na nerostné suroviny přivedl na hranu hospodářského kolapsu. Svou moc opírá o represivní aparát i Ústavodárné shromáždění - paralelní zákonodárný sbor svolaný poté, co parlament země v roce 2015 ovládla opozice.

Reklama

Výběr článků

Načítám