Hlavní obsah

Venezuelanka čtyři dny kojila děti na širém moři, aby je zachránila. Sama zemřela

Novinky, mso
Caracas

Obětovala vlastní život, aby její děti přežily. Čtyři dny kojila Venezuelanka Mariely Chaconová šestiletého syna a dvouletou dceru, se kterými ztroskotala v Atlantickém oceánu poté, co jejich loď zničila přílivová vlna. Z původní devítičlenné posádky kromě dětí přežila už jen jejich chůva.

Pobřežní stráž zachraňuje přeživší

Článek

Čtyřicetiletá Chaconová pila v průběhu čtyř dnů svou vlastní moč, aby měla alespoň energii na kojení vlastních dětí. Ty se záchranářům podařilo objevit až po čtyřech dnech přibližně 112 kilometrů od venezuelského pobřeží. Při příjezdu našli děti na nafukovacím člunu, svou zesnulou matku ještě držely za ruku.

Společně s dětmi se podařilo zachránit ještě jejich chůvu, která se ukryla před vedrem v ledničce, která se vznášela na hladině vedle člunu. Trojice byla okamžitě převezena do nemocnice s dehydratací a popáleninami prvního stupně. Všichni by ale měli přežít. Pět dalších lidí, včetně Chaconové a jejího manžela a otce obou dětí, zemřelo, nebo je stále pohřešováno.

Podle oficiální zprávy, kterou cituje deník La República, zemřela Chaconová na selhání orgánů způsobené dehydratací. Její pohřeb se uskutečnil minulou sobotu. Přeživší šestiletý syn a dvouletá dcera trpí po havárii podle lékařů posttraumatickou stresovou poruchou.

Měl to být dvoudenní výlet

Posádka se vydala 3. září na plavbu z venezuelského Higuerote na neobydlený karibský ostrov La Tortuga. Vrátit se z něj měla o dva dny později. „Pátého září přibližně ve 23:00 jsme dostali informaci, že se jim nepodařilo dosáhnout cíle a vyhlásili jsme pátrání,“ uvedl Venezuelský námořní úřad (INEA).

O den později dostal INEA upozornění na menší bílé plavidlo poblíž ostrova La Orchila, 7. září ve 14:10 pak pobřežní hlídka potvrdila, že zachraňovala čtyři osoby, z nichž dvě byly děti.

„Matka zemřela, aby udržela své děti naživu. Pila vlastní moč a děti kojila. Zemřela na dehydrataci přibližně tři nebo čtyři hodiny před záchranou,“ uvedl INEA.

Po zbylých pěti nezvěstných se stále pátrá. Naděje, že je Venezuelský námořní úřad najde ještě živé, je však malá.

Reklama

Výběr článků

Načítám