Hlavní obsah

Venezuela je opět bez elektřiny

Caracas

Venezuelu postihl v pondělí rozsáhlý výpadek elektrické energie. Vláda Nicoláse Madura prohlásila, že je za tím „elektromagnetický útok“ na přehradu. Pracujeme na normalizaci stavu, uvedl ministr komunikací Jorge Rodríguez.

Foto: Carlos Eduardo Ramirez, Reuters

Venezuelec si připravuje jídlo za světla svíce.

Článek

Krátce po 16.00 místního času (22.00 SELČ) přestal jít elektrický proud v hlavním městě Caracasu. Okamžitě přestalo jezdit metro a nefungovaly semafory. Řada lidí se tak v odpolední špičce musela na cestu domů vydat pěšky.

„To je hrozné, to je katastrofa,“ řekla Reni Blanco, 48letá učitelka, která se snažila dostat se domů ještě před setměním.

Zprávy na sociálních médiích uvedly, že elektřina nešla v 19 z 24 provincií. Netblocks, nevládní organizace monitorující internetovou aktivitu a cenzuru, uvedla, že je postižena většina Venezuely, elektřinu má pouze šest procent země.

Vůdce opozice Juan Guaidó vidí za rozsáhlými výpadky opožděné a nedostatečné investice, korupci a špatnou údržbu zařízení. „Pokusili se skrýt tragédii nepokojů po celé zemi, ale selhání je zřejmé: zničili rozvodnou síť a nemají žádné odpovědi,“ napsal na Twitter Guaidó.

Výpadky elektřiny jsou ve Venezuele časté. Rozsáhlý několikadenní výpadek postihl zemi v březnu. Tehdy Nicolás Maduro tvrdil, že je to „mezinárodní elektrická válka“, kterou se ho snaží opozice spolu s USA svrhnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám