Hlavní obsah

Ve Washingtonu a Coloradu legalizovali marihuanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voliči v amerických státech Washington a Colorado v úterních referendech schválili legalizaci marihuany. Oba státy se tak stanou prvními v USA, kde bude užívání této drogy i pro rekreační účely legální.

Foto: Novinky

Článek

V Coloradu se podle agentury Reuters vyslovilo pro legalizaci marihuany 53 procent hlasujících. Odpůrci návrhu už přiznali, že v referendu neuspěli.

Ve státu Washington na severozápadě USA byla podpora pro povolení rekreačního užití drogy ještě vyšší. V referendu ji podpořilo 55,5 procenta voličů, uvedla na svých internetových stránkách agentura Bloomberg. Washington nyní umožní lidem starším 21 let koupit si u registrovaných až jednu unci (28 gramů) drogy. Stát by na daních z marihuany měl za pět let získat až 1,9 miliardy dolarů (37,3 miliardy korun).

O legalizaci marihuany hlasovali v úterý i voliči v Oregonu, tamní průzkumy ale naznačovaly, že návrh neuspěje. Výsledky zatím nejsou známy.

V USA je užívání a držení marihuany podle federálních zákonů zločinem. Nicméně 17 států umožňuje její lékařské použití a další státy rozhodly, že držení marihuany je jen přestupkem, a ne zločinem.

Voliči v amerických státech Maryland a Maine schválili v úterních referendech zase svatby osob stejného pohlaví. Je to poprvé poprvé, co ve Spojených státech takový návrh uspěl v lidovém hlasování.

V Maine stoupenci homosexuálních sňatků měli po sečtení poloviny hlasů náskok 54 ku 46 procentům a podle propočtů AP se už výsledek nemohl změnit. Ve státě se tak podařilo prolomit řadu 32 neúspěšných hlasování o tomto tématu, která se v různých státech konala od roku 1998.

V Marylandu podpořilo zachování homosexuálních sňatků 52 procent hlasujících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám