Hlavní obsah

Ve Venezuele se vzbouřili vězni: Nejméně 40 mrtvých a 50 zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Guanare

Nejméně 40 lidí bylo zabito a 50 dalších utrpělo zranění při páteční vzpouře v nápravném zařízení ve městě Guanare na západě Venezuely. Mezi oběťmi jsou vězni i dozorci. Ke střetům došlo poté, co se vězni začali dožadovat, aby jim mohli příbuzní donést potraviny. V sobotu o tom informovaly agentury Reuters a AP.

Foto: Stringer, Reuters

Desítky lidí přišly o život a další utrpěly zranění

Článek

Podle venezuelské zákonodárkyně Maríi Beatriz Martínezové, která četla předběžnou vyšetřovací zprávu, byli vězni ozbrojeni a po ostraze dokonce vrhli granát. Jednoho ze zasahujících příslušníků národní gardy exploze zranila. Další členy ostrahy trestanci pobodali.

Bezpečnostní složky nakonec situaci dostaly pod kontrolu a vězni se vrátili do svých cel.

Foto: Stringer, Reuters

Mezi oběťmi násilí jsou vězni i dozorci.

Stav venezuelských věznic odpovídá stavu celé země, kterou zmítá hluboká a vleklá politicko-ekonomická krize. Nápravná zařízení jsou přeplněná a ovládaná kriminálními živly. Běžně jsou v nich k dostání drogy i zbraně. Horší je to naopak se zásobováním potravinami a hygienou.

Podle neziskové organizace Venezuelan Prison Observatory bylo vězení v Guanare navrženo pro 750 trestanců, momentálně se jich v něm ale tísní 2 500.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám