Hlavní obsah

Valné shromáždění OSN schválilo globální pakt o migraci, ČR byla proti

Právo, Novinky, ČTK, zpe,aš, nig
Aktualizováno

Valné shromáždění OSN velkou většinou potvrdilo globální pakt o migraci, uvedla ve středu agentura AFP. Proti podle agentury AP hlasovaly Spojené státy a čtyři další země. Byla mezi nimi Česká republika.

Foto: Profimedia.cz

Vlajka OSN před budovou Valného shromáždění v New Yorku

Článek

Premiér Andrej Babiš potvrdil v České televizi, že Česká republika hlasovala proti paktu. Podle něj byly proti i Maďarsko a Polsko.

„Česká republika hlasovala na zasedání OSN proti globálnímu paktu o migraci. Kromě ČR hlasovaly proti USA, Polsko, Maďarsko. Chtěl bych potvrdit, že platí to, co jsme říkali, že ČR nebude přijímat nelegální migranty,“ řekl na tiskové konferenci ve Sněmovně premiér Andrej Babiš.

Proti byl podle AP i Izrael. Zdrželo se dvanáct zemí - Švýcarsko, Rakousko, Bulharsko, Itálie, Rumunsko, Lotyšsko, Lichtenštejnsko, Chile, Singapur, Austrálie, Libye a Alžírsko. Hlasování se neúčastnilo 24 států včetně Slovenska. Text byl schválen 152 hlasy.

Právně nezávazný globální pakt o migraci má zajistit bezpečnou, řízenou a legální migraci, řada zemí včetně České republiky jej však odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám