Hlavní obsah

Válka drogových kartelů v Mexiku má za týden na pět desítek obětí

– TIJUANA
Novinky, rei

Boj mezi drogovými gangy u mexického města Tijuana při hranicích s USA se v posledních dnech vyostřil. Za sedm dní bylo zabito téměř pět desítek lidí. Mezi oběťmi je také starosta oblíbeného letoviska Ixtapan de la Sal.

Článek

Mezi drogovými gangy zuří válka, policejní autorita téměř neexistuje, ekonomice se vede špatně a akce armády organizované prezidentem Felipem Calderónem, kterého po sporných volbách před dvěma lety mnozí neuznávají, ztroskotaly.

Tijuana je toho dokladem. Policie tam nejprve v autě objevila těla pěti ubitých a zadušených mužů. V opodál odhozených igelitových taškách se pak našly hlavy dvou lidí. Před základní školou, kde bylo minulý týden objeveno dvanáct mrtvol s uřezanými jazyky, se později našli další dva zastřelení.

Nechvalná srovnání s Afghánistánem a Irákem

Stejně jako minulý týden ležely u mrtvol nápisy varující před službou pro konkrétní gangstery. Vraždy napodobující popravy jako by našly inspiraci v akcích islamistů v Iráku. Odřezávání hlav se stává stále častějším - několik se jich nedávno náhle objevilo například na parketu v rušném nočním klubu ve státě Michoacán. Letos bylo v zemi ve spojení s drogami zabito na 3 000 lidí, jen v Tiujaně přes 400. Pro srovnání: v Afghánistánu letos zemřelo přes 4 000 lidí.

Válka má i politický podtext. V sobotu neznámý útočník zastřelil přímo v autě Salvadora Vegaru, který byl starostou letoviska Ixtapan de la Sal. Vegara zemřel po nejméně patnácti zásazích.

Drogovým kartelům poskytují ochranu také policisté. Vláda odhaduje, že v zemi je na 1 600 policejních sil, které spolu soupeří. Policisté jsou také často viněni z únosů, kterých jsou v průměru denně tři až čtyři, víc než v Iráku. Zemi nedávno šokoval případ čtrnáctiletého hocha, kterého únosci zastřelili i přesto, že od otce, bohatého obchodníka, dostali výkupné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám