Hlavní obsah

V USA se chtějí vrátit k popravám na elektrickém křesle

Nashville

Problémy se smrticí látkou vedou v poslední době ve Spojených státech stále častěji k úvahám, zda by se neměly popravy provádět opět na elektrickém křesle. Jde sice o méně humánní exekuci, ale stále podle odborníků spolehlivější, než je ukončení života pomocí injekce. Například ve státě Tennessee by už brzy měli odsouzenci opět zemřít na křesle.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Smrticí injekce se postupně stala hlavním způsobem popravy ve všech 32 amerických státech, které absolutní trest uplatňují. Dodavatelé používaných chemikálií je však již nechtějí pro účely poprav poskytovat, neboť se obávají, že tak poškodí svou pověst.

Vězeňské úřady tedy v několika případech využily náhradní chemikálie a staly se terčem kritiky po kontroverzních popravách, při kterých byli odsouzenci podle očitých svědků vystaveni nepřijatelnému utrpení.

Zemřel v křečích až po 40 minutách

Tento měsíc vyvolala rozruch trýznivá poprava Clyttona Locketta, u kterého popravčí 6. května v Oklahomě použil dosud nevyzkoušenou směs smrticích látek. Lockett. Odsouzený za vraždu devatenáctileté dívky, byl po injekci postižen křečemi, zatínal zuby a až po 40 minutách od zahájení popravy zemřel na infarkt.

Na veřejnou kritiku jako první razantně reagoval stát Tennessee, který minulý týden přijal zákon umožňující použít elektrické křeslo u každého odsouzeného k smrti v případě, že nebude k dispozici vhodná látka pro popravu injekcí.

Místní zákonodárci v debatách také hovořili o možnosti vrátit se k dalším metodám, od nichž se většinou upustilo před mnoha desítkami let, například k popravám zastřelením či v plynové komoře.

Do konce 19. století bylo hlavní metodou poprav v USA oběšení. Od roku 1890 se zavedlo elektrické křeslo, na kterém elektrošok vyvolal u odsouzeného srdeční zástavu či mozkovou mrtvici. Někdy ale elektřina neusmrtila ihned a popálila tělo, přičemž nebylo jasné, zda člověk nekřičí bolestí jen proto, že je proudem paralyzován.

Odsouzený chtěl raději zastřelit

Ve 20. letech minulého století vznikla v Nevadě první plynová komora, v níž se odsouzený při plném vědomí zadusil kyanidovým plynem. Pátou dosud povolenou popravčí metodou v USA je poprava zastřelením, kdy střelci míří na terč umístěný v oblasti srdce odsouzeného, který je připoutaný na křesle. Zatím poslední podobná poprava se uskutečnila v roce 2010 v Utahu, a to na žádost odsouzeného.

Reklama

Výběr článků

Načítám