Hlavní obsah

V USA padají teplotní rekordy jak domino, země na mnoha místech hoří

Miami

Minulý týden padlo ve Spojených státech během vlny veder přes 2000 teplotních rekordů a za celý měsíc červen bylo překonáno přes 3200 rekordů. V pondělí to oznámil Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA). I to je důvod, proč je v zemi tolik ničivých požárů porostu.

Foto: Tim Sharp, Reuters

Částečně vyschlý rybník u Dallasu

Článek

Podle meteorologa Alexe Sosnowského je překonání tolika rekordů neobvyklé. Některé příčiny vlny horka nejsou známé, ale z velké části ji způsobilo málo sněhu koncem zimy na amerických pláních, řekl Sosnowski.

Namísto toho, aby sluneční teplo rozpouštělo sníh, tak ohřívalo půdu, která zase ohřívala vzduch. Růst teplot dokonce nejprve vedl k tomu, že obilí rostlo rychleji, než je obvyklé, ale nedostatek srážek růst zase zpomalil, uvedl Sosnowski.

V týdnu od 25. června do 1. července bylo v USA překonáno nebo vyrovnáno na 2171 teplotních rekordů a za celý měsíc červen jich bylo 3215, uvedl NOAA.

Požáry v Coloradu jsou pod kontrolou, další vznikají

Důsledkem vlny veder jsou i mohutné požáry, jaké v červnu pustošily Colorado.  Američtí hasiči v pondělí zaznamenali úspěch při likvidaci dvou nejničivějších požárů v tomto státu. V lokalitě kaňonu Waldo ze 70 procent uhasili oheň, který si vyžádal dva lidské životy a zničil 346 staveb na severozápadě Colorado Springs.

Na severu Colorada hasiči zcela zlikvidovali požár u města Fort Collins, kde sežehl 87 284 hektary. Podle agentury Reuters však hasiči počítají s tím, že zasažená místa budou zřejmě doutnat až do prvních sněhových přeháněk na podzim. Východ Spojených států v pondělí už čtvrtý den po sobě sužovala vedra.

Foto: Lynn DeBruin, ČTK/AP

ÚTERÝ: Dým z požáru u amerického města Indianola v Utahu

Po celé zemi však dál zuří asi pět desítek lesních požárů, většinou v oblastech na americkém Západě. V Utahu propukly dva nové lesní požáry. Na severu tohoto státu živel ohrožoval asi sto chat a úřady nařídily evakuaci ohrožené oblasti. Také ve Wyomingu se dál šíří tři velké lesní požáry.

Důsledek změn klimatu

Extrémní počasí s velkými požáry, vlnami veder, rozsáhlým suchem, přívalovými dešti a následnými záplavami a intenzivní náhlé bouře se silným větrem odpovídá tomu, jak vědci předpovídali důsledky změny klimatu, napsala agentura AP. Uvedla současně, že je zatím příliš brzy na to, aby bylo možné tuto souvislost prokázat.

Agentura oslovila 15 klimatologů, kteří se shodli, že letošní americké léto odpovídá tomu, jak vypadají důsledky globálního oteplování. S nimi nesouhlasí John Christy z Alabamské univerzity v Huntsville, jenž tvrdí, že historie je plná takových extrémů. "Podle mě za to může matka příroda," řekl Christy.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Vyhořelé domy v Colorado Springs

Většina klimatologů hlavního proudu je však opačného názoru. "Takhle vypadá globální oteplování a v budoucnu toho zažijeme víc," řekl klimatolog Jerry Meehl z Národního střediska pro výzkum atmosféry.

"V budoucnu lze očekávat silnější a delší vlny horka. Zažili jsme to už v létě během několik posledních roků," řekl Derek Arndt z NOAA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám