Hlavní obsah

V USA odložili popravu duševně zaostalého vraha

Americký stát Georgia odložil na příští pondělí popravu odsouzeného dvojnásobného vraha Warrena Leeho Hilla, která se měla konat ve středu. Dnes o tom informovala agentura Reuters. Proti chystané popravě protestovali mimo jiné bývalý prezident USA Jimmy Carter a zvláštní zpravodaj OSN pro mimosoudní popravy Christof Heyns, neboť Hill je podle některých psychiatrů duševně zaostalý.

Článek

Podle georgijských úřadů odklad popravy způsobila změna složení smrtící injekce. Stát přechází z dosavadní směsi tří látek na smrtící dávku pentobarbitalu sodného. Ten se dosud v injekci používal jako anestetikum, které vězně uspí, než začne působit jed, který zastaví činnost srdce.

Nyní dvaapadesátiletý Hill byl v roce 1986 odsouzen k doživotnímu vězení za to, že zastřelil svou přítelkyni. V roce 1990 však ubil svého spoluvězně a soud mu následně vyměřil trest smrti.

Hillovi právníci však tvrdí, že by jejich klient neměl být popraven, protože je duševně zaostalý. Podle výsledků několika testů se jeho inteligenční kvocient pohybuje kolem 70 bodů. Lidi s IQ nižším než 70 odborníci považují za mentálně retardované.

Georgijské zákony popravu duševně zaostalých zakazují, u Hilla však úřady mentální retardaci nepovažují za prokázanou. Státní komise v pondělí zamítla žádost Hillových právníků, kteří chtěli trest smrti změnit na doživotní vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám