Hlavní obsah

V Texasu popravili brutální vražedkyni, umučila nápadníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston

Devětapadesátiletou Suzanne Bassovou popravili ve středu večer v Texasu. K smrti byla v roce 1999 odsouzena za brutální vraždu. Stala se 14. popravenou ženou ve Spojených státech od obnovení trestu smrti v roce 1976.

Foto: Reuters

Suzanne Margaret Bassová

Článek

Bassová zemřela 11 minut po zavedení jedovaté látky injekcí do těla, upřesnila mluvčí texaských úřadů. Žena, která měla ochrnuté dolní končetiny, se proti popravě do posledních hodin před vykonáním rozsudku odvolávala, ale nejvyšší soud USA nakonec výkon jejího trestu smrti potvrdil.

Bassová vedla gang, který zavraždil mentálně postiženého 59letého Louise Buddyho Mussa, aby získal peníze z jeho životní pojistky, napsal web Inquisitr. Vylákala ho do Texasu pod slibem manželství, i když byla vdaná, řekla žalobkyně Colleen Barrnettová. Bassová si na sebe nechala napsat jeho životní pojistku a taky mu brala jeho sociální dávky.

Umučili ho k smrti

Nakonec s dalšími pěti komplici, mezi nimiž byl i její syn, umučila Mussa k smrti. Jeho tělo leželo ve vaně napuštěné bělidlem. Drásali mu je kovovým kartáčem. Po celém těle měl podlitiny. Pitva prokázala, že měl proraženou lebku a zlomený krční obratel, čtrnáct zlomených žeber a dva vymknuté obratle. Na hlavě měl 17 řezných ran, další byly na zádech, kde byly i stopy po pálení cigaretami.

„Bylo to hrozné, hrozné, hrozné,“ řekla žalobkyně a dodala: „Jestliže mluvíme o trestu smrti, tak ten byl vymyšlen pro takovéto případy.“

Podezírat ji začala policie, když nahlásila, že Musso zmizel. Odsouzeni byli i spolupachatelé, ale nikdo z nich nedostal trest smrti.

Odvolání neuspělo

Proti popravě se žena odvolávala, její advokát Winston Cochran  tvrdil, že není duševně zdráva a trpí bludy. Zpochybňoval lékařské posudky. Minulý měsíc ale odvolání zamítl soudce s tím, že Bassová podobné věci tvrdila už v minulosti.

„Předstírala různé věci,“ řekla žalobkyně: „Jednou předstírala, že je slepá, jindy, že nemůže chodit a jednou že má hlas malého děvčete.“

Advokát se ještě obrátil na odvolací soud s tím, že Bassová je částečně ochrnutá, neboť trpí degenerativní nemocí poté, co ji ve věznici zbili, ale ani tam neuspěl. Ženu popravili.

Od roku 1976, kdy se ve Spojených státech obnovil trest smrti, zde bylo do čtvrtka popraveno 1366 odsouzených lidí včetně 14 žen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám