Hlavní obsah

V peruánské Amazonii objevili neznámý kmen Indiánů

Novinky, ČTK, aš, ITN
Lima

Peruánské úřady předvedly v pátek v Limě oštěpy, šípy, pytle z rostlinných vláken a další předměty dokazující přítomnost dosud neznámých indiánských komunit v peruánské Amazonii. Zveřejněn byl i videozáznam zatím neznámého kmene, uvedl server ITN.

Foto: Profimedia.cz

Záběry chýší neznámého peruánského indiánského kmene na břehu řeky

Článek

Záběry byly pořízené v rezervaci Kugapakoru Nahua Nanti úřadem INDEPA (Národní institut pro rozvoj obyvatel And, Amazonie a Afroperuánců).

Vystavené předměty byly mezi loňským lednem a letošním zářím nalezeny v departementech Cuzco a Madre de Dios na jihovýchodě země. Zveřejněny byly i videozáznamy zachycující i neznámý kmen a fotografie přístřeší z kukuřičného šustí a palmového listí.

Foto: Profimedia.cz

Záběry chýší neznámého peruánského indiánského kmene

Předseda INDEPA Mayta Capac Alatrista vysvětlil, jak se objevy podařilo získat: „Na pěti monitorovacích postech v rezervaci jsme byli schopni najít populace, které se dobrovolně izolují a navázat s nimi první kontakt. Předpokládáme, že ke kontaktu došlo, protože sešli k proudům řek, když hledali jídlo. Jsou to nomádi.“

„Byli jsme schopni přinést i některé nástroje, které používají při lovu, rybolovu a vaření,“ dodal ještě.

Podle odhadů žije v pralesích peruánské Amazonie asi patnáct indiánských komunit, s nimiž nebyl navázán žádný styk. "Ale je nemožné vědět, kolik jich je. Jde o skupiny, které se dobrovolně izolují," řekl peruánský ministr kultury Juan Ossio, který je sám antropolog.

Indiáni tvoří asi 55 procent z víc než 27 milionů Peruánců. Organizace peruánských amazonských indiánů AIDESEP říká, že reprezentuje 65 tamních kmenů s víc než 400 000 příslušníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám