Hlavní obsah

V Paraguayi zapálili budovu kongresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asuncion

Demonstranti v paraguayské metropoli Asuncion v noci na sobotu násilím vnikli do budovy kongresu parlamentu, kde ničili zařízení, rozbíjeli okna a nakonec ji zapálili. Protesty vypukly poté, co senátoři schválili změnu ústavy umožňující prezidentovi Horacio Cartesovi podruhé kandidovat. Střety s policií si vyžádaly téměř tři desítky zraněných, mezi nimiž byli demonstranti, policisté i poslanci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Demonstranti v paraguayské metropoli násilím vnikli do budovy parlamentuVideo: Reuters

 
Článek

Už před hlasováním se v ulicích metropole Asunciónu shromáždily asi tři tisíce lidí, proti kterým zasahovala policie s obušky a vodními děly. Po schválení se protesty vyhrotily. Demonstranti strhli zátarasy, vybrakovali kanceláře těch senátorů, kteří podpořili změnu ústavy, vyházeli v nich dokumenty a zapálili je, i když v té době bylo podle požárníků v budově ještě několik zaměstnanců a poslanců.

Foto: Jorge Adorno, Reuters

Hořící budova kongresu v Paraguayi

Zasáhli proti nim policisté na koních, kteří po nich stříleli gumovými projektily a použili proti nim i vodní dělo. Novinář Santi Carneri sdělil BBC, že i tak v budově hořelo dvě hodiny. Televize přinášely záběry krvácejících demonstrantů, řada lidí měla na těle stopy po zásazích gumovými projektily.

Foto: Jorge Saenz, ČTK/AP

Demonstranti si děljí selfie před hořící budovou kongresu

Ústavní změna, kterou schválilo 25 ze 45 senátorů, umožní současné hlavě státu a bývalým či budoucím prezidentům znovu kandidovat na nejvyšší úřad v zemi. Dosud se o něj nesmí nikdo ucházet dvakrát, i když mezitím prezidentskou funkci jedno či více období nevykonával. V ústavě to bylo zakotveno v roce 1992 po pádu diktatury Alfreda Stroessnera , aby se zabránilo možnosti, že si někdo bude dlouhodobě usurpovat moc. Podobná opatření přijaly i další latinskoamerické země, v Chile a v Uruguayi ale nesmí prezident pouze vykonávat dva prezidentské mandáty v řadě za sebou.

Foto: Jorge Adorno, Reuters

Paraguayská policie rozhání demonstranty za pomocí vodního děla

O návrhu ústavní změny měla v sobotu hlasovat dolní komora, kde mají vládní poslanci pro návrh dostatečnou podporu. Šéf Poslanecké sněmovny Hugo Velázquez ale kvůli nepokojům hlasování odložil.

Foto: Jorge Saenz, ČTK/AP

Demonstranti spalovali i nábytek z kanceláří kongresu

Paraguayský prezident Horacio Cartes vyzval ke klidu: „Demokracie se nedá dobýt ani bránit násilím a můžete si být jistí, že vláda udělá vše, co je v jejích silách, aby v zemi zajistila pořádek.”

Foto: Jorge Adorno, Reuters

Zničené policejní vozidlo v Asuncionu

Agentura Reuters připomněla, že v paraguayské metropoli Asunciónu se tento víkend koná výroční zasedání správní rady Meziamerické banky pro rozvoj (IADB). Do města by tak měly přijet stovky podnikatelů a vládních úředníků z řady zemí. IABD sdružuje 48 států.

Reklama

Výběr článků

Načítám