Hlavní obsah

V New Yorku začal soud s Weinsteinem, hrozí mu doživotí

– New York

Americký filmový producent Harvey Weinstein (67), který čelí obvinění ze sexuálního násilí, přišel v pondělí k soudu, který začal řešit jeho případ. Muž přišel na jednání za pomoci chodítka. Údajně má problémy se zády. Weinsteina od roku 2017 obvinilo ze sexuálních útoků více než 80 žen včetně slavných hereček jako jsou Salma Hayeková či Gwyneth Paltrowová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Harvey Weinstein přichází k souduVideo: AP

 
Článek

Soud se ale nyní bude zabývat pouze případem, který se týká jen dvou žen - jednu z nich podle prokuratury Weinstein v roce 2006 nutil k orálnímu sexu, druhou v roce 2013 znásilnil.

Cestou do soudní síně musel projít kolem patnácti žen, které ho ze sexuálního útoku obvinily. Nad hlavami držely transparent s nápisem "Spravedlnost pro přeživší". Byly mezi nimi herečky Rosanna Arquetteová a Rose McGowanová.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Harvey Weinstein přichází k soudu.

Skandál kolem filmaře, který býval považován za jednoho z nejmocnějších mužů Hollywoodu, stál před dvěma lety u zrodu kampaně MeToo. V ní se ženy na celém světě začaly veřejně svěřovat se svými negativními zkušenostmi se sexuálním obtěžováním nebo násilím.

Obžaloba má celkem pět bodů, a pokud bude někdejší filmový magnát a šéf studia Miramax shledán vinným, hrozí mu až doživotní vězení. Weinstein tvrdí, že je nevinen a že všechny jeho sexuální kontakty se vždy odehrávaly se souhlasem obou stran.

Foto: Jane Rosenberg, Reuters

Skica Harveyho Weinsteina u soudu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám