Hlavní obsah

V New Yorku obnovují provoz metra, Manhattan omezil pohyb aut

– New York • Aktualizováno

Město New York začalo ve čtvrtek ráno obnovovat provoz metra. Otevřít se mělo 14 z 23 linek metra. Dolní Manhattan, který je postižen nejvíc, ale bude stále bez spojení metrem. V provozu nebudou klíčové linky 3, 7 B, C, E, G a Q. I tak to ale dopravě, která je nyní závislá pouze na autobusech, uleví.

Foto: Keith Bedford, Reuters

Dopravu v New Yorku řídí policisté

Článek

Ve čtvrti stále nejde proud. Na autobusy se ale dlouho čeká, nejezdí jich moc a stojí v kolonách, protože na mnoha místech nefungují semafory.

V šest hodin ráno místního času, tedy v poledne středoevropského, navíc začalo podle New York Times platit opatření, že přes mosty do Manhattanu nesmí jezdit auto, v němž budou méně než tři lidé. Tím by se měla doprava trochu zklidnit.

Foto: ČTK/AP

Ne všude je zatím průjezd vlaků možný

Ze stanic metra ale i z několika silničních tunelů se stále odčerpává voda.

Doprava po městě je nyní velmi pomalá, lidé se do práce dopravují i několik hodin. Dálnice jsou ucpané a u mnoha čerpacích stanic jsou dlouhé fronty. „Vyjel jsem v půl deváté ráno a přijel v půl dvanácté,“ popsal cestu ulicemi Queensu kadeřník Eddie Malae.

BEZ KOMENTÁŘE: Dopravu komplikují i nefungující semafory, u benzínek se tvoří dlouhé fronty

New York Times poznamenal, že bez problémů je nyní jen doprava na kole a pěšky. „Čekal jsem na autobus třicet minut, pak jsem si uvědomil, že za tu dobu bych do práce došel už pěšky,“ řekl tanečník Eric Bourne.

Foto: ČTK/AP

Doprava na Staten Island

Počet obětí bouře Sandy v USA vzrostl na 72. Přímo v New Yorku zemřelo podle policie 34 lidí, z toho patnáct na Staten Islandu, devět v Queensu, sedm v Brooklynu a tři na Manhattanu. Jedině Bronx na severu města zůstal zřejmě obětí ušetřen.

Bouře Sandy si celkem, včetně karibské oblasti, vyžádala přes 100 obětí. [celá zpráva]

Energetické společnosti postupně obnovují dodávky proudu. Daří se to ale jen pomalu. Ve městě je stále bez elektřiny 650 000 domácností a firem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám