Hlavní obsah

V Mexiku zastavili druhou karavanu migrantů mířících do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ciudad de Méxiko

Mexické úřady zastavily menší karavanu migrantů, ve které bylo asi dvě stě až tři sta lidí, uvedl list Los Angeles Times. Hlavní karavana s asi pěti tisící lidmi dále pokračuje do USA, před sebou má ještě asi 1600 kilometrů k přechodu McAllen v Texasu. Migranti nevyužili možnost zůstat v Mexiku.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Vůz mexické federální policie míjí migranty u Arriagy

Článek

Druhá karavana byla zastavena poté, co dorazila k dálnici severně od guatemalsko-mexické hranice. Přes sto lidí bylo zatčeno a hrozí jim deportace do Guatemaly za ilegální překročení hranice, uvedl představitel mexické policie.

Mexiko zatím nezasáhlo silou proti hlavní karavaně, kde je několik tisíc lidí. Nejnižší čísla uvádějí 3500, OSN pak 7000. Přesný údaj není znám, protože proud lidí u města Arriaga je dlouhý několik kilometrů. Někteří lidé karavanu opustili a cestu vzdali kvůli nesnesitelnému vedru, jiní se přidávají.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Karavana migrantů u Arriagy

Mexický prezident Peňa Nieto nabídl v sobotu možnost migrantům zůstat v státech na jihu Mexika, přičemž by získali dočasné pracovní povolení, ubytování a zdravotní pojištění. Většina migrantů to však odmítla, i když na chvíli několik set policistů zablokovalo cestu na sever.

Karavana nakonec mohla pokračovat, když zasáhla mexická Národní komise pro lidská práva a uvedla, že na cestě zůstat stát nemohou, protože tam není stín, teplota dosahuje 40 stupňů, chybí tam voda i záchody, oznámila televize ABC.

Poté, co se karavana opět vydala na cestu, poprvé lidem v ní pomáhali představitelé mexických úřadů. Poskytli jim vodu a některé lidi odváželi na nákladních automobilech do tábořiště.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Tábor migrantů ve městě San Pedro Tapanatepec ve státě Oaxaca

Přístup místních úřadů se liší, některá města migrantům nabídla jídlo a tábořiště, jinde je vysazovali z autobusů a bránili menším skupinám se připojit k hlavní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám