Hlavní obsah

V Mexiku zabili po dni ve službě generála z protidrogového

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MEXICO

Pouhý den byl ve službě v protidrogovém oddělení v mexickém Cancúnu bývalý generál armády Mauro Enriquer Tello Quiňonez. V pondělí byl unesen. V úterý našli jeho rozstřílené tělo. Uspěla ale i policie, když 29. ledna zatkla bosse narkomafie Geróma Gámeze Garcíu, který měl na starosti peníze v drogovém kartelu Beltram Leyva.

Foto: Reuters

Pohřeb generála Quiňoneze

Článek

Generál Quiňonez nastoupil v pondělí do služby jako vysoký poradce starosty aglomerace Ciudad Benito Juarez Gregoria Sancheze Martineze. V pondělí v noci byli generál a jeho pobočník a současně řidič přepadeni u Cancúnu, jež je součástí aglomerace ve státe Quintana Roo na pobřeží Mexického zálivu.

Mučili je a zavraždili. Na těle generála byly patrné popáleniny. Měl zlomené ruce i zápěstí a jak ukázala pitva, rozdrtili mu i kolena. Zabili ho jedenácti ranami.

Zavřeli pokladníka narkomafie

Mexická policie ve středu oznámila, že 29. ledna zatkla bosse narkomafie Geróma Gámeze Garcíu, který měl na starosti finance a logistiku v drogovém kartelu Beltran Leyva.

Společně s Garcíou bylo zatčeno dalších osm osob, mezi nimi muž z Kolumbie. García je bratrancem šéfa kartelu Artura Beltran Leyvy. Dohadoval dodávky drog z Kolumbie, které také organizovala Vyjednával i o cenách

Drogový kartel Beltran Leyva má vazby až k mexickému prezidentovi Felipe Calderónovi, které chce vyhrát boj s drogovými kartely. Koncem prosince byl zadržen jeden z jeho ochránců. Od tohoto kartelu údajně přijal úplatky v celkové výši 100 000 dolarů.

Drogová válka v Mexiku

Vraždy související s narkomafií a bojem drogových karterů o trh loni v Mexiku prudce vzrostly. Vyžádaly si přes 5400 obětí, což je více než dvojnásobek počtu z roku 2007. Hovoří se, že boje nabývají charakteru občanské války.

V úterý bylo ve státě Chihuahua na severu Mexika zastřeleno 12 lidí. Osm dalších jich tam zabili už o víkendu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám