Hlavní obsah

V Kanadě zemřel po použití policejního taseru už dvacátý člověk

Novinky, ČTK, aš, National Post
OTTAWA

V kanadské provincii Ontario zemřel v pondělí 36letý muž, proti kterému police použila taser, omračující člověka silným elektrickým výbojem. Amnesty International uvádí, že od roku 2003 zahynulo na následky použití taseru v Severní Americe 300 lidí. OSN použití paralyzéru označuje za formu mučení.

Foto: Andy Clark, Reuters

Ředitel a spoluzakladatel společnosti Taser International Tom Smith (vpravo) vypovídá ve Vancouveru při vyšetřování použití taseru

Článek

Ontarijská policie použila taser v pondělí proti 36letému Jeffreyi Markovi Marreelovi v chatové osadě na pláži u jezera Erie nedaleko města Simcoe. Podle policie se choval násilně.

„Během střetu použila policie zbraň emitující energii,“ uvedla policie v prohlášení k incidentu. Muže zadržela a odvezla na stanici, kde skončil v cele. Na oddělení ale zkolaboval a musel být převezen do nemocnice. Tam už mohli pouze konstatovat smrt.

Podle kanadských médií Marreelův otec prohlásil, že jeho syn nedávno přišel o práci a měl problémy s drogami.

Kanadská policie taser nadužívá

Případ řeší Speciální vyšetřovací jednotky. Před týdnem přitom kanadská policie přislíbila, že použití taseru omezí kvůli sérii úmrtí způsobených títo paralyzérem.

Loni v říjnu kanadský policista použil na letišti ve Vancouveru paralyzér proti čtyřicetiletému polskému přistěhovalci, jenž několik hodin poté zemřel. Od té doby v Kanadě zemřelo kvůli použití paralyzéru ještě několik dalších osob. Celkem se v Kanadě eviduje dvacet případů úmrtí po použití taseru.

Podle úřadu pro dohled nad kanadskou federální policií policisté používají taser příliš často. Úřad zároveň pohrozil, že zbraň zakáže, pokud ji ochránci pořádku nebudou používat přiměřeně a jen ve výjimečných případech. Královská kanadská jízdní policie pak oznámila, že policisty patřičně poučí, aby taser používali jen v případě, že podezřelý bude ohrožovat bezpečnost policistů nebo veřejnosti.

Sporné zařízení

Paralyzér omračuje pomocí silného elektrického výboje a podle odborníků skrývá mnohá rizika. U některých lidí totiž může vyvolat srdeční arytmii, někdy až infarkt. Tasery, které vyrábí americká firma Taser International, se dlouhodobě zabývá nevládní organizace Amnesty International, podle níž bylo od roku 2003 jen v USA a Kanadě zaznamenáno až 300 případů úmrtí po použití této zbraně.

Česká policie poprvé taser použila minulé v pondělí při zásahu v Praze. Policisté zadrželi celostátně hledaného muže, který se vyhýbal nástupu do vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám