Hlavní obsah

V centru Ria spadly tři výškové domy, pět mrtvých

– Rio de Janeiro • Aktualizováno
Novinky,

Tři sousedící kancelářské výškové budovy se ve středu večer zhroutily v brazilském Rio de Janeiru. Z trosek bylo již vytaženo pět mrtvých těl, pět živých lidí se podařilo vyprostit. Celkem šest osob bylo zraněno. Pohřešováno je 16 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zřícené budovy v BrazíliiVideo: Reuters

 
Článek

Nejvyšší budova měla 20 pater, další deset a třetí pět.

Příčina pádu zatím není známa. Spekulovalo se o úniku plynu, který byl v okolí místa zřícení cítit. Riodejaneirský starosta Eduardo Paes řekl, že už bylo vyloučeno podezření, podle něhož byl příčinou sesutí staveb výbuch plynu. Plyn začal unikat až po pádu budov.

Foto: ČTK/AP

Pohled na místo pádu budov v Riu

Brazilský server Últimas Notícias (UOL) s odvoláním na příslušné odborníky napsal, že první zjištění ukazují na stavební problém u nejvyšší budovy. Vyšetřovatelé už také zjistili, že ve třetím a devátém patře nejvyšší budovy probíhaly nepovolené stavební úpravy.

Lidé utíkali do bezpečí o sto šest

"Slyšel jsem praskání. Myslel jsem si, že je to střelba. Když jsem se podíval nahoru, viděl jsem, že horní patra padají," řekl údržbář Julio Cesar de Oliveira Brandao.

"Bylo to jako zemětřesení. Nejdřív začaly padat kusy budov. Lidi začali utíkat. A pak se to všechno najednou zřítilo," řekl agentuře Reuters očitý svědek, který se představil jenom jako Gilbert.

Foto: ČTK/AP

Záchranáři na místě pádu výškových budov v Riu

"Běžel jsem dolů po schodech, zoufale jsem chtěl utéct. Ve chvíli, kdy jsem vyběhl z budovy, zřítila se," řekl podle ČTK osmatřicetiletý Nelson Tomes. "Vyvázl jsem o fous. Je to boží dílo," dodal Tomes, který byl v desátém podlaží budovy. Dolů po schodech se rozeběhl, když uslyšel "hlasitý hluk".

Reklama

Výběr článků

Načítám