Hlavní obsah

V Camp Davidu začal summit G8, na programu je ropa a měnová krize

– Camp David

Německo by svůj tlak na úspory mělo kompenzovat snahou podnítit růst, aby nedošlo k finanční kalamitě s celosvětovým dopadem. Shodují se na tom podle agentury AP účastníci summitu osmi největších světových ekonomik (G8), kteří jsou hosty amerického prezidenta Baracka Obamy v marylandském letovisku Camp David. Přesný akční plán ale z jednání nejspíš nevzejde, napsala AP.

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Americký prezident Barack Obama hovoří na schůzce G8 v americkém Camp Davidu

Článek

Tón summitu států G8 nastavil už v pátek prezident Obama při setkání s novým prezidentem Francie Françoisem Hollandem. Prohlásil, že fiskální zdrženlivost je třeba kombinovat s "programem silného růstu".

Britský premiér David Cameron se dnes před zahájením závěrečného dne summitu setkal s Obamou k jednání o evropské měnové krizi. Po schůze novinářům řekl, že ohledně krize eurozóny je patrná "stále naléhavější potřeba jednat".

Německá kancléřka Angela Merkelová má podle něj "absolutní pravdu," když říká, že každá země musí mít pevný plán boje s rozpočtovým deficitem. "Úspory a růst nejsou v rozporu," konstatoval Cameron.

"Všechny naše ekonomiky mají před sebou dvě největší hrozby: krizi eurozóny a velmi vysoké ceny ropy, které se promítají do ceny benzínu u čerpadel. V řešení obou těchto problémů dosahujeme pokroku," konstatoval britský premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám