Hlavní obsah

V Americe proběhly masové protesty proti válce v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Desítky tisíc lidí demonstrovaly ve Washingtonu za stažení amerických vojsk z Iráku. Shromáždění apelovalo na Kongres USA, aby nepodpořil nový plán prezidenta George Bushe posílit vojenský kontingent v zemi o dalších 21 500 mužů.

Článek

K demonstrujícím, skandujícím heslo "Přiveďte oddíly zpátky domů" se připojila mimo jiné též herečka Jane Fondová, která v minulosti protestovala i proti válce ve Vietnamu. Shromáždění lidé chtějí po Kongresu, v nichž mají nyní většinu opoziční demokraté, aby prezidentu Bushovi neuvolnil z rozpočtu peníze pro jeho novou strategii.

K davům promluvilo více než tucet válečných veteránů, protiválečných aktivistů, náboženských vůdců a populárních osobností.

V pátek Bush při setkání v Bílém domě s bezpečnostními a armádními poradci prohlásil, že on je "ten, kdo rozhoduje," a že nemá v úmyslu své plány na vyslání dodatečných 20 000 vojáků do Iráku měnit. S Málikím v sobotu jednal telefonicky Bush o možnostech, jak zajistit úspěch plánu pro zajištění bezpečnosti v Bagdádu. V sobotu jejich vyslání potvrdil iráckému premiérovi Núrímu Málikímu. 

Demonstrace se zúčastnilo také mnoho válečných veteránů. (foto REUTERS/Joshua Roberts)

Jane Fonodová, hollywoodská herečka, která v roce 1972 rozzlobila mnoho Američanů svou návštěvou Hanoje během války ve Vietnamu, řekla shromážděným davům: "Nemluvila jsem na protiválečném shromáždění po celých 34 let, ale nyní mlčení přestalo být volbou. Jsem smutná z toho, že jsme se nepoučili z chyb ve Vietnamu". K Fondové se připojily mnozí její kolegové, mezi nimi Sean Penn a Tim Robbins. Robinns při příležitosti prohlásil: "Máme této války dost".

"Mlčení přestalo být volbou", řekla shromážděným herečka Jane Fondová. (foto REUTERS/Joshua Roberts)

Pořadatelé na shromáždění vystavily rakev zakrytou americkou vlajkou, pár vojenských bot na víku. Opodál stál velký koš plný štítků se jmény mrtvých Iráčanů.

Pořadatelé vystavily rakev zakrytou americkou vlajkou, pár vojenských bot na víku. (foto REUTERS/Joshua Roberts)

Ve stejnou dobu se na jiném místě konala také demonstrace na podporu Bushovy irácké politiky, té se ale zúčastnily pouhé čtyři desítky lidí, kteří drželi transparent s nápisem "Jane Fondová - zrádce Ameriky".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám