Hlavní obsah

Útok teroristů na mešitu v Quebeku: Svědci slyšeli, jak křičí Alláhu akbar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Quebec
Aktualizováno

Nejméně šest lidí zemřelo a devětatřicet dalších utrpělo zranění při střelbě v islámském kulturním centru v kanadském Quebeku. Policie potvrdila, že jsou na místě mrtví a že zadržela dva podezřelé. Kanadský premiér Justin Trudeau označil čin za „teroristický útok na muslimy”. Svědci při střelbě slyšeli, jak útočníci křičí Alláhu akbar (Bůh je veliký).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE:Teroristický útok v quebecké mešitě: na místě jsou mrtví a zraněníVideo: Reuters

 
Článek

„Odsuzujeme tento teroristický útok na muslimy v centru modliteb,“ uvedl kanadský premiér Justin Trudeau. Vyjádřil také soustrast pozůstalým tohoto „zbabělého činu“.

Ředitel mešity Mohamed Yangui v době útoku na místě nebyl, volali mu ale prý lidé, kteří se nedělní večerní modlitby zúčastnili.

Záběry z místa střelby.

Podle svědků vtrhli ozbrojenci do islámského střediska, známého jako velká quebecká mešita, v okamžiku, kdy tam bylo asi 40 lidí. Stanice CBC ale referuje o 80 až 100 lidech a uvádí, že útočníci mohli být tři. Jejich motiv zatím není znám. Někteří svědci tvrdí, že slyšeli, jak někdo křičí Alláhu Akbar (Bůh je velký) s quebeckým přízvukem.

„Zdálo se mi, že hovoří s quebeckým přízvukem. Začali střílet a křičeli Alláhu Akbar. Kulky ty lidi zasáhly, když se modlili. Mou hlavu těsně minula kulka. Byly tam i děti. Jednomu byly dokonce jen tři roky,“ cituje CBS svědkyni, která si nepřála zveřejnit své jméno.  

Kanadský premiér Justin Trudeau na Twitteru vyjádřil soustrast s oběťmi: „Kanaďané dnes truchlí za ty, kdo byli zavražděni v tomto zbabělém útoku na mešitu v Quebeku. Myslím na oběti a jejich rodiny“.

Quebecká velká mešita se stala terčem vandalů loni v červnu, kdy k jejímu vchodu někdo umístil prasečí hlavu.

 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám