Hlavní obsah

Útěk jako z akčního filmu: britští občané se z Libye vraceli v prostříleném letadle

Novinky,
Aktualizováno

Velká Británie a Německo vyslaly během víkendu několik vojenských transportních letadel do Libyjské pouště na východě země. Odvezly odtamtud několik set zaměstnanců ropných firem. V pondělí britské ministerstvo obrany potvrdilo, že v neděli tři letadla odvezla dalších sto padesát lidí. Jeden ze strojů měl prostřílený trup. Stroje vnikly do libyjského vzdušného prostoru bez povolení Tripolisu.

Článek

Jeden ze strojů se vrátil s průstřely trupu. Stříleli po něm vzbouřenci, uvedlo pro Daily Mirror ministerstvo obrany s tím, že nejsou žádní zranění.

Vysoký představitel armády k tomu dodal: „Je to velký úspěch, ale bez pomoci bývalých příslušníků speciálních sil by se to nemuselo povést,“ řekl britský ministr obrany Liam Fox. Na akci spolupracovali veteráni z první války v Zálivu a z války v Jugoslávii. Spolupráce s veterány není běžná. Akci připravily speciální síly spolu s MI6.

„Tři stroje C-130 Hercules RAF úspěšně evakuovaly dalších 150 civilistů z několika míst na východě Libyjské pouště,“ řekl dále Fox. Podle něj odvezly cizince různých národností.

Foto: Reuters

Britská fregata HMS Cumberland u můstku v Benghází

Komplikovaná mise plná nebezpečí

Nedělní akce následovala po sobotní, kdy tajné komando bývalých příslušníků speciálních sil SAS zajistilo odlet 150 civilních zaměstnanců ropných firem. Akce byla podniknuta poté, co ředitel britských speciálních sil požádal vojenské plánovače, aby se spojili s bývalými příslušníky sboru na Blízkém východě.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Evakuovaní Britové po přistání na Maltě

Během několika hodin se podařilo přes síť veteránů kontaktovat příslušníky SAS v Libyi, kteří nyní slouží v soukromých ochrankách. Připravili přistávací dráhu pro dva Herculesy britského královského letectva RAF.

„C-130 je skvělé letadlo pro přistání v takovém terénu, jaký je v Libyjské poušti, ale potřebujete někoho, kdo ví, jak vyčistit přistávací dráhu,“ uvedl představitel ministerstva obrany a dodal, že kdyby nebyly speciální síly podfinancovány, mohla se záchranná mise uskutečnit dříve.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Britský C-130 Hercules na Maltě před letem do Libye

Výkon veteránů ocenili i zachránění. „Trvalo to dlouho, než se to dalo dohromady. Ale letadlo bylo dobře zorganizované a šlo to velmi dobře,“ uvedl Arthur Piper a dodal: „Byl tam člověk, co byl před pár lety ve speciálních silách a dobře to zorganizoval.“

Už sobotní odlet nebyl bez problémů. Podle jednoho z navrátilců, 62letého Mika O´Donoghueho z Bridlingtonu se dva muži ozbrojení mačetami pokoušeli rozsekat pneumatiky stroje připraveného ke vzletu. Příslušníci speciálních sil je zneškodnili. Druhé letadlo se vrátilo s průstřely.

Německá akce

Podobnou akci podnikli i Němci. Jejich armáda evakuovala přes sto lidí. V neděli řekl německý ministr zahraničních věcí Guido Westerwelle, že dvě německá vojenská letadla C-160 přistála na soukromé ranveji společnosti Wintershall AG a odvezla 22 Němců a 122 pracovníků z dalších zemí na Krétu.

Připraveny jsou i lodě

Britský ministr obrany Liam Fox také potvrdil, že se na Maltu z Benghází vrací fregata HMS Cumberland s 200 lidmi na palubě, mezi nimiž je 50 Britů. Je to už její druhá plavba.

„V oblasti zůstává HMS York, které je na žádost připravena asistovat,“ uvedl ministr.

Z Libye, zmítané nepokoji, už byla evakuována valná většina z asi 10 000 občanů Evropské unie, kteří tam pobývali.

 Češi jsou doma

České ministerstvo zahraničí rovněž v podnělí informovalo, že z Libye už byli evakuováni všichni Češi, kteří se rozhodli kvůli bezpečnosti odcestovat.

"Jejich evakuace (českých občanů) proběhla zčásti pravidelnými leteckými linkami, zčásti zvláštními letadly nebo loděmi států EU. Poslední skupiny včetně pracovníků velvyslanectví opustily Libyi v neděli," uvedlo ministerstvo na svých internetových stránkách. Zároveň sdělilo, že velvyslanectví v Tripolisu je z bezpečnostních důvodů dočasně uzavřeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám