Hlavní obsah

Utahem otřásá sebevražda 10leté dívky. Neunesla prý šikanu kvůli barvě pleti

Salt Lake City

Rodina desetileté afroamerické dívky obvinila úřady v Utahu, že se dostatečně nezasadily o ochranu jejich dcery, která spáchala sebevraždu. Údajně proto, že neunesla posměšky na barvu pleti a fakt, že byla autistkou. Upozornila na to ve čtvrtek agentura AP. Zveřejnila záběry z tryzny za zemřelou dívku. Té se v rozjitřené atmosféře zúčastnily stovky lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Utahu spáchala sebevraždu 10letá dívka kvůli rasové diskriminaciVideo: KUTV, AP

 
Článek

Desetiletá Isabella Tichenorová ze Salt Lake City si vzala život o víkendu. Zpráva o její smrti se rychle rozšířila a vzhledem k tomu, že šlo o černošku, vyvolala zejména v afroamerické komunitě silné emoce.

Advokát rodiny Tyler Ayres řekl novinářům, že dívku šikanovala skupina spolužáků. Nazývala ji údajně zcela zapovězeným „slovem na N“ (negryní), obviňovala ji z toho, že páchne, a posmívala se jí za její autismus.

Město George Floyda odmítlo zrušit policii

Zahraniční

Rodina, její právník a část veřejnosti teď tvrdí, že za to může stát, potažmo celá společnost, protože jí nebyla schopna zajistit dostatečnou inkluzi a ochránit ji před hluboce zakořeněným strukturálním rasismem.

Škola problém neřešila

Rodiče tvrdí, že šikanu hlásili učitelům, vedení školy i místnímu školskému úřadu. Bez výsledku. Šikaně měli být navíc vystaveni i sourozenci zemřelé dívky.

Mluvčí místního školského úřadu Shauna Lundová se nicméně podle agentury AP brání tím, že „základní škola North Salt Lake s rodiči široce spolupracovala“ a snažila se dívce i její rodině pomoc.

Foto: KUTV, AP

V Utahu spáchala sebevraždu 10letá dívka kvůli rasové diskriminaci

Informace o sebevraždě desetileté černošské dívky vyšly najevo asi dva týdny po zveřejnění rozsáhlé zprávy o závěrech civilního vyšetřování.

To podle AP prokázalo stovky případů šikany pro barvu pleti, a to nejen ze strany studentů, ale i učitelů v posledních pěti letech. Černochů a Asiatů je na školách v Salt Lake City jen asi jedno procento a tvoří tak výraznou menšinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám