Hlavní obsah

USA úspěšně otestovaly obrannou raketu

Washington

Spojené státy ohlásily úspěšnou zkoušku obranné rakety země-vzduch, kterou vypustili ze základny Vandenberg v Kalifornii. Podle agentury AP to byl první takový test od neúspěšného pokusu v prosinci 2010, po kterém byly zkoušky zastaveny.

Foto: Gene Blevins, ČTK

Americká armáda úspěšně otestovala raketu typu země-vzduch

Článek

Ohlášená sobotní zkouška nezahrnovala zasažení cvičného cíle. Americká Agentura pro protiraketovou obranu (MDA) uvedla, že když protiraketa opustila atmosféru, podnikla řadu předem naplánovaných manévrů, přičemž všech prvky řádně fungovaly.

Protiraketová obrana je nejnákladnějším výzkumným programem Pentagonu a jednotlivé americké vlády na ni vydávají kolem deseti miliard dolarů ročně (190 miliard korun). Systém má čelit případným útokům z Íránu či Severní Koreje.

Vláda Baracka Obamy zrušila záměr předcházející administrativy George Bushe vybudovat v Evropě kombinovanou protiraketovou základnu s radarem v Česku a protiraketami v Polsku. Náhradou má být protiraketový štít, na kterém se dohodla Severoatlantická aliance. Má propojit obranné prvky v Evropě i v USA a ochránit všechny členy NATO před balistickými střelami dlouhého doletu.

Plán počítá s umístěním několika lodí s protiraketovými střelami ve Středozemním moři. Do roku 2015 by pak měla vzniknout pozemní základna se střelami v Rumunsku a do roku 2018 podobné zařízení v Polsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám