Hlavní obsah

USA očkují rychleji, než Biden slíbil

Právo, doh

Nejméně jednu dávku vakcíny proti covidu-19 už obdrželo přes 50 milionů obyvatel Spojených států. Už po měsíci úřadování se tak administrativě Joea Bidena podařilo z poloviny splnit slib, že během prvních sto dní vlády naočkuje sto milionů Američanů.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Prezident Joe Biden

Článek

„Jsme napřed o několik týdnů,“ ohlásil nový šéf Bílého domu. Denně se v USA naočkuje okolo 1,5 milionu lidí, což oproti vládou vytyčeným cílům představuje zhruba o 50 procent rychlejší tempo, podotkl list New York Times.

ON-LINE: V Česku přibylo 7798 nových případů nákazy koronavirem

Koronavirus

Bidenova administrativa nicméně zpočátku čelila kritice, že její plán naočkovat milion lidí denně není dostatečně ambi­ciózní.

Už na sklonku administrativy předchozího prezidenta Donalda Trumpa USA distribuovaly zhruba 980 tisíc dávek denně, upozornila britská stanice BBC.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

USA se zhruba 330 miliony obyvatel očkují vakcínami firem Pfizer/BioNTech a Moderna. V sobotu Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) povolil nasazení vakcíny od farmaceutické firmy Johnson & Johnson (J). Regulátor FDA dal vakcíně J povolení pro nouzové použití den poté, co tento krok doporučila nezávislá expertní komise.

Sputnik V je po přeočkování účinný proti mutacím, tvrdí ruští vědci

Koronavirus

Očkování je podle amerických odborníků vhodné pro osoby ve věku 18 let a starší. Dávky by podle agentury AP mohly začít do jednotlivých amerických států proudit v pondělí. Výrobce očekává, že do konce března dodá Spojeným státům 20 milionů dávek.

Reklama

Související články

Biden: USA nikdy neuznají anexi Krymu

Americký prezident Joe Biden v pátek řekl, že USA budou stát v otázce Krymu na straně Ukrajiny a budou usilovat to, aby se Rusko zodpovídalo z agrese vůči...

Výběr článků

Načítám