Hlavní obsah

USA neovládaly 50 jaderných raket, údajně kvůli selhání počítače

New York
Aktualizováno

Zcela neplánovaně ztratily Spojené státy v sobotu kontrolu nad 50 jadernými střelami na Warrenově letecké základně ve Wyomingu - střely nikoho neohrožovaly, ale obsluha je nemohla odpálit. Původní zprávu časopisu The Atlantic, že za selháním byl výpadek proudu, později doplnila informace, že šlo o selhání řídícího počítače. Armáda se snažila výpadek devítiny jaderného arzenálu USA bagatelizovat.

Foto: Profimedia.cz

Raketa Minuteman III s jadernou hlavicí v silu

Článek

"Něco tak velkého jako tohle se nikdy nestalo," prozradil časopisu jeden důstojník obeznámený s případem. Občas se podle něj něco takového stane s jednou či dvěma raketami a několik jaderných hlavic obvykle bývá mimo službu kvůli údržbě. Za extrémních podmínek se prý armáda dokáže vyrovnat s výpadkem šesti či sedmi raket. "Nikdy jsme ale neztratili kontrolu nad 50 mezikontinentálními střelami a jejich funkčností," uvedl důstojník.

Televizní stanice CBS News později informovala, že podle inženýrů z letecké základny za odpojení raket mohlo hardwarové selhání jednoho počítače, který řídí odpalování raket. Postupně vznikl v odpalovacím systému "šum", který vyvolal řadu chybových hlášení. Obsluha proto nakonec systém raději odpojila. Armáda incident stále považuje za nehodu, a ne za pokus o sabotáž.

Základna je centrem strategických amerických jaderných sil. Jsou zde umístěny mezikontinentální balistické rakety Minuteman III. Nacházejí se v bunkrech po celé základně a jsou neustále ve stavu nejvyšší pohotovosti. Při nedělním výpadku je ale bylo možné ovládat pouze z nouzového velitelství umístěného ve speciálních letadlech, jako je například Boeing 747 upravený na nouzové vzdušné velitelství.

Rakety se během výpadku podle časopisu The Atlantic ocitnuly ve stavu, který vojáci označují jako "LF Down" (LF mimo provoz). Obsluha na základně s nimi v takovém případě nemůže komunikovat. Nepřipojené prý také byly různé bezpečnostní protokoly vestavěné do střel. Prezident se o problému dozvěděl v úterý ráno.

Spojené státy mají podle časopisu The Atlantic v současnosti v jaderném arzenálu 450 mezikontinentálních balistických raket Minuteman III. Některé nesou více jaderných hlavic.
Obama se svým ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem letos na jaře podepsal novou smlouvu START o jaderném odzbrojení, která by měla jaderné arzenály obou zemí zredukovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám