Hlavní obsah

Unesené ženy z Clevelandu poprvé veřejně promluvily

Novinky, rei
Cleveland
Aktualizováno

Trojice žen, které deset let a déle věznil ve svém domě v americkém Clevelandu dvaapadesátiletý Ariel Castro, poprvé veřejně vystoupila. Videozáznam s nimi pořídili zástupci nadačního fondu zřízeného za účelem jejich podpory minulý týden. Zveřejnili ho v úterý.

Deset let vězněné ženy poděkovaly za podporu

 
Článek

„Především chci, aby každý věděl, jak jsem šťastná, že jsem doma se svojí rodinou, svými přáteli. Je to neuvěřitelné,“ prohlásila na kameru 27letá Amanda Berryová, unesená v dubnu 2003, když jí bylo 16 let.

Stejně jako další dvě ženy, které se staly zajatkyněmi v Castrově domě jen pár set metrů od svého bydliště, měla Berryová nový účes a vypadala zdravě.

Foto: www.clevelandcouragefund.org

Amanda Berryová

Ženy hovořily na kameru každá zvlášť.

Žádná z nich nezmínila nic o svém zadržování, vystoupily především proto, aby poděkovaly za podporu. „Všichni, kdo nám pomohli, byli naším požehnáním,“ poznamenala Berryová. Dodala také: „Jsem den ode dne silnější“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Deset let pohřešovaná Američanka přivolala policii telefonemVideo: Reuters

K tomu jí podle jejích slov pomáhá to, že si udržuje soukromí. „Prosím všechny, aby naše soukromí nadále respektovali a dali nám čas k návratu do normálního života,“ uvedla Berryová, s kterou podle poznámky nadačního fondu pod videem skutečně zplodil věznitel dceru, jak se uvádělo dříve.

Chci pomáhat ostatním, prohlašuje Knightová

Všem, kdo do fondu přispěli, poděkovala také 23letá Gina DeJesusová, unesená ve svých 14 letech v dubnu 2004. Na kameru promluvili také její rodiče, přičemž matka Nancy DeJesusová apelovala na všechny, kdo žijí v hrůze a napětí, protože pohřešují své blízké, aby se nebáli obrátit se kvůli pomoci na sousedy. „Naše obec a sousedé byli úžasní,“ řekla.

Foto: www.clevelandcouragefund.org

Gina DeJesusová

Michelle Knightová je z unesené trojice nejstarší a podle dřívějších zpráv si prošla největšími krutostmi, údajně i částečně ohluchla. Castro ji nechal opakovaně hladovět a během věznění údajně pětkrát potratila poté, co ji násilník bil. Dvaatřicetiletá Knightová, unesená ve svých 21 letech v srpnu 2002, také po osvobození zůstala nejdéle v nemocnici.

Na videozáznamu uvádí, že je odhodlaná pozvednout hlavu a pomáhat druhým, kdo se ocitli v podobně těžkých situacích. Pomáhá jí při tom víra.

Foto: www.clevelandcouragefund.org

Michelle Knightová

„Chci, aby všichni věděli, že se mi daří dobře. Možná jsem si prošla peklem, ale jsem dost silná na to projít peklem s úsměvem na tváři, hlavou zdviženou a nohama pevně na zemi,“ prohlásila. Dodala, že totiž kráčí ruku v ruce se svým nejlepším přítelem - Bohem.

„Byli to lidé, kdo nám ublížil, ale Bůh je soudcem, který má pro každého plán. Ten, který dal mně, je pomáhat dalším, kdo se ocitli ve stejné situaci. Nemám problém bojovat s tím, jak se cítím a být pozitivní. Teď je důležité víc dávat než přijímat,“ uvedla Knightová.

Policie zveřejnila rozhovor dispečerky s policistou při zásahu v ClevelanduVideo: Novinky/Reuters

Únosce Castro zůstává ve vazbě, jelikož mu soud stanovil vysokou kauci osm miliónů dolarů. Čelí 329 bodům obžaloby. Tvrdí, že je nevinný. Proces s ním by měl začít 5. srpna, ale podle soudu je možné, že bude odložen.

Foto: FBI, Reuters

Amanda Marie Berryová (vlevo) a Georgina Lynn Dejesusová v době jejich únosu.

Foto: ČTK/AP

Amanda Berryová, Gina DeJesusová a Michelle Knightová

Foto: John Gress, Reuters

Ariel Castro u soudu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám