Hlavní obsah

U Havaje našli vrak japonské ponorky, která měla útočit na USA

Svého času nejmodernější japonskou ponorku z druhé světové války našli výzkumníci u břehů Havaje. Plavidlo zde v roce 1946 poslalo ke dnu americké námořnictvo, aby zabránilo tomu, že její technologie padnou do rukou Sovětům. O nálezu ve středu informoval server stanice CNN.

U Havaje objevili vrak japonské ponorky I-400

 
Článek

Ponorka I-400 o délce 122 metrů a její dvě sesterská plavidla byla svého času největší ponorkou. Její vrak objevili výzkumníci z Havajské univerzity jihozápadně od ostrova Oahu. „Bylo to zcela nečekané. Veškerý náš výzkum ukazoval na to, že je dále v moři,“ komentoval za výzkumný tým Terry Kerby.

Foto: Courtesy NOAA HURL archives/Handout, Reuters

Vrak ponorky I-400

Tento typ ponorky byl postaven tak, aby bez potřeby doplnění paliva doplula z Japonska kamkoliv na zeměkouli. Unesla tři letadla se sklopnými křídly, která mohla mít bombu o hmotnosti přes 800 kilogramů. Japonské císařství chtělo s I-400 podniknout útok na americké pevnině.

Všechna tři plavidla však nakonec využili Japonci do kapitulace v roce 1945 jen částečně. I-400 byla jednou z pěti japonských ponorek, které Američané koncem války zabavili a poslali na Havaj k prozkoumání. Posléze je potopili, aby nepadly do rukou Sovětům. Ti žádali jejich navrácení Japonsku. Jedna ponorka se stále nenašla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám