Hlavní obsah

Trumpovi právníci cupovali ústavní žalobu jako politické divadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Právníci bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v obsáhlém memorandu předloženém v pondělí Senátu z různých úhlů napadli ústavní žalobu, kterou tento týden začnou projednávat senátoři. Odmítají vznesené obvinění, že Trump podněcoval ke vzpouře, zpochybňují ústavnost procesu v momentě, kdy už Trump není v úřadu, a celou věc označují za politické divadlo.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Donald Trump 6. ledna

Článek

Bývalého prezidenta v lednu Sněmovna reprezentantů obvinila z vyprovokování násilí proti vládě Spojených států poté, co Trump dva měsíce podkopával důvěru ve výsledky podzimních prezidentských voleb. Jeho příznivci 6. ledna po bojovně laděném projevu končící hlavy státu napadli sídlo Kongresu, kde v tu chvíli začínalo oficiální sčítání hlasů prezidentských volitelů.

Trump k násilí nepodněcoval, protože mluvil pravdu, tvrdí jeho právník

Amerika

Trumpův právní tým v novém 78stránkovém dokumentu odmítá, že by 45. prezident USA „podněcoval ke vzpouře”, jak uvádí ústavní žaloba.

Členy sněmovny, kteří budou v Senátu prosazovat jeho odsouzení, obviňuje z „intelektuální nečestnosti” a překrucování faktů při prezentaci událostí 6. ledna. Dění kolem žaloby nové prohlášení označuje za politické divadlo a sobecký pokus lídrů vládní Demokratické strany „využít pocity zděšení a zmatení”.

„Prezident Trump nenaváděl nikoho, aby páchal nezákonnou činnost, a tvrzení, že by mohl nést zodpovědnost, pakliže by jej malá skupina zločinců špatně pochopila... je jednoduše absurdní,” uvádí Trumpovi obhájci. Někteří účastníci nepokojů ze 6. ledna přitom uváděli, že ke Kapitolu přišli na Trumpovo „pozvání”.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Pondělní memorandum předložené obhajobou kritizuje samotný proces poměrně ostře, podle webu Politico obsahuje „stranickou rétoriku”, která je v takových případech neobvyklá. „A cituje zdiskreditované, zaujaté zdroje jako The Gateway Pundit při podsouvání pochybných tvrzení, že za povstáním ze 6. ledna byly ve skutečnosti i protitrumpovské síly,” popisuje článek.

Tažení na Kapitol

Trump těsně před vypuknutím násilností vyzval své příznivce k pochodu na sídlo Kongresu. V projevu u Bílého domu hovořil o poklidném protestu, zároveň však pokračoval v nepravdivých výrocích o volbách a vykresloval „boj” za záchranu země.

Proces s Trumpem začne v Senátu v týdnu od 8. února

Amerika

„Z více než 10 000 pronesených slov pan Trump nepoužil slovo 'bojovat' o moc víc než v hrstce případů, přičemž to bylo pokaždé v přeneseném smyslu... Nebyly to výzvy k násilným činům a nemohly být takto interpretovány,” uvedli exprezidentovi obhájci.

Impeachment po skončení funkce

Dále vyjádřili Trumpovi právníci názor, že proces konaný po odchodu hlavy státu z funkce je v rozporu s ústavou. V této otázce však zastávají opačné stanovisko i někteří konzervativní experti na ústavní právo, napsala agentura AP.

Projednávání žaloby v Senátu začne v úterý. Před prezentací argumentů dvou stran podle všeho budou senátoři debatovat a hlasovat o tom, zda naplánovaný proces je, či není protiústavní. Už na konci ledna většina senátorů dala najevo, že v tomto směru s Trumpovými právníky nesouhlasí.

Demokraté ze sněmovny formálně předali Senátu ústavní žalobu na Trumpa

Amerika

Vystoupení zástupců sněmovny a obhajoby podle všeho začnou ve středu, přičemž obě strany budou mít k dispozici až 16 hodin čistého času. Jednání jsou naplánovaná i na čtvrtek, pátek a neděli. Zda se proces protáhne do příštího týdne, není jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám