Hlavní obsah

Trump změnil soudní verdikt, jeho přítel a exporadce nemusí do vězení

– Washington

Americký prezident Donald Trump změnil trest, který soud vyměřil jeho dlouholetému příteli a někdejšímu poradci Rogeru Stoneovi v souvislosti s vyšetřováním vlivu Ruska na americké prezidentské volby v roce 2016. Stone tak nebude muset do vězení, kde měl strávit 40 měsíců. Oznámil to Bílý dům.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Stone byl loni shledán vinným v sedmi bodech obžaloby včetně lhaní Kongresu, ovlivňování svědka a maření vyšetřování. Trest mu soud vyměřil letos v únoru, do vězení měl sedmašedesátiletý Stone nastoupit příští týden v úterý. Stoneovi obhájci požadovali podmínečný trest s poukazem na jeho věk, zdravotní stav a čistý trestní rejstřík. Prokuratura původně navrhovala trest v rozmezí sedmi až devíti let.

"Roger Stone již velmi trpěl," uvedl Bílý dům. "Bylo s ním zacházeno velmi nespravedlivě, stejně jako s mnoha dalšími v této kauze. Roger Stone je nyní volný muž!" dodal.

Trumpova bývalého poradce čeká žalář

Amerika

Trump k uchránění Stonea před vězením využil zmírnění trestu, které na rozdíl od udělení milosti nevymaže odsouzení za spáchání trestného činu, upozornila agentura Reuters.

Demokratický zákonodárce a předseda výboru pro tajné služby americké Sněmovny reprezentantů Adam Schiff prezidentův krok odsoudil. "Trump tak jasně ukazuje, že v Americe jsou dva justiční systémy: jeden pro jeho kriminální přátele a jeden pro všechny ostatní," prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám