Hlavní obsah

Trump podle soudu nesmí tajit daňová přiznání. Jsem oběť pronásledování, stěžuje si

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nejvyšší soud USA ve čtvrtek rozhodl, že má newyorská prokuratura právo dostat finanční záznamy prezidenta Donalda Trumpa. Toto právo zatím ale nepřiznal Kongresu. Verdikt v ostře sledovaném sporu soudci vynesli v době kampaně před listopadovými prezidentskými volbami. Trump na rozdíl od svých předchůdců dlouhodobě odmítá svá daňová přiznání zveřejnit.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

V obou případech devět soudců rozhodlo v poměru hlasů 7:2. V případě Kongresu se nyní věcí bude zabývat soud nižší instance.

Reakce šéfa Bílého domu na sebe nenechala dlouho čekat. „Je to politické pronásledování. Budu pokračovat v boji proti zkorumpovanému New Yorku,” napsal na Twitteru Trump.

Porážka pro Trumpa: Soud nařídil bankám vydat Kongresu jeho finanční záznamy

Amerika

Newyorská prokuratura o Trumpovy finanční záznamy požádala v rámci vyšetřování, které zahájil demokratický prokurátor za Manhattan Cyrus Vance. Ten se zabývá kauzou kolem prezidentových mimomanželských poměrů s pornoherečkou Stormy Daniels a modelkou Karen McDougalovou z let 2006 a 2007.

Vance chce prověřit, zda ve finančních výkazech prezidentova společnost Trump Organization neukryla peníze vyplacené oběma ženám za mlčení v kolonce „výdaje na právní služby“. Falšování účetních dokumentů je podle zákonu státu New York trestný čin.

Trumpovi hrozba impeachmentu vynáší

Domácí

Marně se naopak snaží k finančním dokumentům Trumpa prozatím dostat výbory Sněmovny reprezentantů, které jsou pod kontrolou demokratů. Ti tvrdí, že dokumenty mohou obsahovat informace o případném střetu zájmů šéfa Bílého domu. Trump se hájí tím, že jejich čin je protiprávní a politicky motivovaný.

Americký prezident svá daňová přiznání dlouhodobě odmítá zveřejnit, přestože od dob Richarda Nixona to udělali všichni prezidenti USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám