Hlavní obsah

Trump slibuje obnovit svůj antiimigrační dekret. Názor soudce je směšný, uvedl

Americký prezident Donald Trump slibuje obnovit zákaz vstupu pro občany sedmi převážně muslimských zemí, jehož platnost pozastavil federální soudce James Robart. Názor soudce označil Trump za směšný.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Donald Trump

Článek

„Názor takzvaného soudce, který v podstatě odnímá naší zemi vymáhání práva, je směšný a bude zrušen!” napsal Trump na svém soukromém účtu na Twitteru.

Uvedl také, že považuje za velký problém, „pokud země už není schopna říci, kdo do ní může vstoupit a kdo nikoli, obzvláště z bezpečnostních důvodů”.

Zpravodajský server BBC připomíná, že federální soudce Robart trvá na tom, že zákaz požadovaný Trumpem je protiústavní.

„Je zajímavé, že jisté blízkovýchodní země s tímto zákazem souhlasí,” napsal také Trump, aniž by konkrétně nějaký stát jmenoval. (Původně jsme v citaci uvedli „středoevropské země”, to však byl špatný překlad převzatý z agentury. Za chybu se omlouváme, pozn. red.)  

Zákaz pro několik zemí

Americký prezident podepsal minulý týden nařízení, jímž na tři měsíce uzavřel hranice USA státním příslušníkům sedmi zemí (Iránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu), u Syřanů opatření platí na dobu neurčitou.

Prezident zároveň na 120 dnů zastavil americké programy přijímání uprchlíků. Během této doby chce prověřit mechanismus kontroly příchozích osob.

Podle BBC několik leteckých společností oznámilo, že občanům ze zákazem dotčených zemí nadále umožňují nastoupit do letadel směřujících do Ameriky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám