Hlavní obsah

Trump riskuje. Zrušení Obamacare chce protlačit hned i přes nesouhlas republikánů

– Washington

Sněmovna reprezentantů má po čtvrtečním odkladu hlasovat o zrušení zdravotnické reformy Baracka Obamy ještě během pátku. Na hlasování naléhá Obamův nástupce v Bílém domě Donald Trump, který se rozhodl podstoupit riskantní krok, přestože rebelové z řad republikánské většiny hrozí potopit první klíčový zákon nového prezidenta.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Jestli se to nepovede, přejdeme k jiným věcem, než je zdravotnictví, třeba daňové reformě. A zůstane Obamacare,” řekl republikánský zákonodárce Chris Collins novinářům po naléhavé schůzce, svolané na Kapitolu.

„Slíbili jsme Američanům, že zrušíme a nahradíme tento nepovedený zákon, a tak budeme hlasovat,” prohlásil předseda sněmovny Paul Ryan.

První procedurální hlasování se má podle agentury AFP odehrát v pátek okolo desáté dopoledne místního času (okolo 15.00 SEČ), konečné hlasování má následovat později.

Podle televizní stanice CNBC se tak patrně stane mezi druhou až čtvrtou hodinou odpolední (mezi 19.00 až 21.00 SEČ)

Citelná rána

Původně se mělo hlasovat ve čtvrtek, ale Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu napjatě očekávané hlasování o zrušení zdravotního pojištění odvolala. Vedení republikánů se zřejmě nepodařilo získat dostatek hlasů pro zrušení Obamacare. [celá zpráva]

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Barack Obama

Odklad se agentuře AP jevil jako citelná rána prezidentu Trumpovi a špičkám Republikánské strany, pro něž během loňské kampaně před prezidentskými volbami byla reforma zdravotního pojištění prioritou. Dodržet sliby se však ukazuje těžší, než se čekalo.

Proti zrušení Obamovy klíčové reformy jsou přirozeně především menšinoví demokraté, ale oponenti pocházejí také z řad umírněných a naopak ultrakonzervativních republikánů, i když z rozdílných důvodů.

Pro jedny příliš, pro jiné málo 

Návrh, který má Obamovu reformu nahradit, odmítají zákonodárci z konzervativní frakce zvané Freedom Caucus, podle nichž je reforma příliš podobná té Obamově a nejde dostatečně do hloubky v rušení státních zásahů do zdravotnictví.

Umírněné křídlo republikánů se naopak obává, že jde o příliš rázný obrat, na který mohou doplatit nejchudší vrstvy Američanů. Považují za nepřijatelné, aby zrušení Obamacare vedlo ke zdražení lékařské péče pro milióny lidí ponechaných bez zdravotního pojištění.

Ve sněmovně mají republikáni většinu, ale mohou si dovolit přijít pouze o 21 hlasů ze svých řad. Ve čtvrtek podle NBC News hrozilo, že 30 republikánů bude hlasovat proti.

Trumpův plán čeká po Sněmovně reprezentantů ještě hlasování v Senátu, kde může být podle médií cesta ke schválení ještě těžší.

Reklama

Výběr článků

Načítám