Hlavní obsah

Trump odmítl násilí a stěžoval si na cenzuru

Washington

Americký republikánský prezident Donald Trump ve videu zveřejněném ve středu na twitterovém účtu Bílého domu řekl, že žádný jeho skutečný stoupenec by netoleroval politické násilí. Násilnosti a vandalismus podle něho do Spojených států absolutně nepatří.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump při kladení věnce na Arlingtonském hřbitově během dne veteránů

Článek

„Aby bylo jasné, jednoznačně odsuzuji násilí, jehož jsme minulý týden byli svědky,” uvedl také šéf Bílého domu, jehož mandát příští týden vyprší. „Dělat Ameriku znovu velikou vždy znamenalo hájit vládu zákona,” připomněl Trump své oblíbené volební heslo.

Trump se svým proslovem vystoupil krátce poté, co Sněmovna reprezentantů schválila návrh na ústavní žalobu proti němu v souvislosti s nepokoji v budově Kongresu z minulé středy. „Pokud něco takového děláte, nepodporujete naše hnutí a útočíte proti němu a proti naší zemi. To nemůžeme tolerovat,” řekl Trump v prohlášení, které je podle BBC jeho zatím nejtvrdší reakcí na výtržnosti na Kapitolu. O impeachmentu, kterému čelí coby první prezident už podruhé, se vůbec nezmínil.

Sněmovna reprezentantů schválila ústavní žalobu proti Trumpovi. Už podruhé

Amerika

Dav jeho příznivců minulou středu zaútočil na budovu Kongresu. Stalo se to při schůzi zákonodárců k výsledkům prezidentských voleb. Nepokoje si vyžádaly pět lidských životů. Podle demokratů i některých republikánů Trump svou rétorikou k útoku přispěl.

Mezi americkými bezpečnostními činiteli pod vlivem těchto událostí panují obavy z násilností, jež by mohly propuknout ve dnech zbývajících do inaugurace příštího prezidenta Joea Bidena. Trump k tomu ve středečním prohlášení uvedl, že ho tajná služba o možných hrozbách informovala a že nařídil federálním bezpečnostním složkám, aby využily všechny potřebné zdroje k zachování pořádku a zajištění bezpečného předání moci, které se obejde bez incidentů.

Twitter natrvalo zablokoval Trumpův účet

Amerika

Trump ve středu také jako „špatné a nebezpečné” kritizoval snahy „cenzurovat” naše spoluobčany. „Potřebujeme sobě navzájem naslouchat, ne se navzájem umlčovat,” řekl prezident, kterého v posledních dnech od jeho účtů odstřihli správci jeho oblíbených sociálních sítí, jako je Twitter a Facebook. Důvodem byly jeho projevy a videa, která podle některých vedla k násilnostem na Kapitolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám