Hlavní obsah

Trump chtěl hurikánem poničené Portoriko prodat

Právo, CNN, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Donald Trump zvažoval prodej Portorika, poničeného v září 2017 hurikánem. Alespoň to v rozhovoru pro list The New York Times řekla tehdejší zastupující ministryně pro vnitřní bezpečnost Elaine Dukeová.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Prezident zpočátku přemýšlel víc jako byznysmen,“ vylíčila Dukeová. Trump se podle ní nejprve ptal, jestli by na tomto nezačleněném území USA nešlo zajistit, aby dodávky elektřiny obhospodařovala nájemní třetí strana.

„Nemůžeme ten ostrov prodat, nebo se toho majetku zbavit?“ zajímal se dál prezident. Podle Dukeové se však následně myšlenka prodeje dál nerozvíjela.

Hurikán Maria svými následky na Portoriku před třemi lety připravil o život téměř 3000 lidí. Živel také přerušil elektřinu na ostrově. Trump se pak dostal do sporu s místním vedením, které kritizoval za špatné využívání federální pomoci a bránil se poskytnutí dalších peněz. Kritiku, že Portoriku v nouzi nepomohl dost rychle, odmítal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám