Hlavní obsah

Tři zahraniční žoldnéři byli zabiti v Bolívii, prý měli zavraždit prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

La Paz

Bolivijský prezident Evo Morales ve čtvrtek oznámil, že ve městě Santa Cruz byli zabiti tři zahraniční žoldnéři poté, co nakázal policii, aby překazili plány atentátníků zabít jej. Dodal, že informace zpravodajců jej varovali před spiknutím, jehož cílem bylo ho zabít.

Článek

"Včera jsem dal instrukce viceprezidentovi, aby tyto žoldnéře zatkl, a ráno jsem byl informován o půlhodinové přestřelce v hotelu ve městě Santa Cruz. Tři cizinci jsou mrtví a dva byli zadrženi,“ uvedl ve čtvrtek Evo Morales.

Muži byli vyzbrojeni střelnými zbraněmi a granáty. Napadli policisty, když se přibližovali k jejich úkrytu. O národnosti cizinců panují rozporuplné údaje, podle některých šlo o Maďary, další uvádějí, že šlo o Rumuna, Chorvata a Ira. Podle policejních zdrojů ale byli mezi spiklenci i Bolivijci.

Vládní zdroje uvádějí, že skupina byla napojená na skupiny extrémní pravice, které je levicový prezident indiánského původu trnem v oku.

Santa Cruz patří k baštám opozice, které se nelíbí Moralesova politika přerozdělování, kdy bohatší regiony, v nichž leží právě Santa Cruz, odevzdávají své příjmy chudším horským oblastem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám