Hlavní obsah

Tisíce protestujících znovu zaplavily ulice amerického Oaklandu

Oakland

Tisíce lidí se ve středu v kalifornském Oaklandu zúčastnily protestů proti ekonomické situaci a policejní brutalitě. Demonstranti, kteří svou akci nazývají generální stávkou, chtějí podle agentury AP ve spolupráci s odbory mimo jiné narušit činnost místního přístavu, který je pátým nejrušnějším v zemi. Přístav zatím zůstává v provozu.

Článek

Protestní akce chtějí demonstranti uspořádat i jinde v zemi. Ve Filadelfii policie zadržela asi desítku protestujících.

Organizátoři protestu rovněž chtěli "uzavřít" pobřežní oblasti, obchody ale podle agentury Reuters zůstaly z velké části otevřené a lidé mohli cestovat do práce. Do ní však podle místní školní inspekce nedorazilo 360 učitelů, což je asi 18 procent všech kantorů v oblasti.

Zástupci místních odborů Reuters řekli, že demonstranty podporují, stávku ale oficiálně nevyhlásili. Státní zaměstnanci využívají placeného volna nebo si berou dovolenou, aby se do protestu mohli zapojit. V centru Oaklandu se opakovaně demonstrovalo i minulý týden.

Policie minulé úterý demonstranty za použití slzného plynu, omračujících granátů a gumových projektilů z míst protestů vyhnala. Na osm desítek lidí bylo ten den podle Reuters zatčeno a jeden, veterán z války v Iráku, utrpěl vážné zranění.

Také newyorským Manhattanem ve středu pochodovala asi stovka válečných veteránů na protest proti postupu policie vůči jejich oaklandskému kolegovi. Ve Filadelfii policie zadržela asi desítku demonstrantů, kteří v rámci poklidného protestu odmítali opustit vstupní prostory ředitelství telekomunikační společnosti Comcast.

Protesty se do Oaklandu a dalších měst rozšířily z New Yorku, kde v polovině září vzniklo hnutí Okupujte Wall Street. Demonstranti tvrdí, že zastupují 99 procent amerických občanů a brání je proti procentu nejbohatších. Kritizují nedostatečnou solidaritu bohatých s chudými a žádají větší zdanění bohatých. Tvrdí také, že hlas obyčejných lidí ve Spojených státech není moc slyšet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám