Hlavní obsah

Tajná služba odposlouchávala Muhammada Aliho a Martina Luthera Kinga

Novinky, rei
Washington

Agenti americké tajné služby NSA v minulosti sledovali bojovníka za rasovou rovnoprávnost Martin Luthera Kinga i šampióna v boxu Muhammada Aliho. Prokazují to odtajněné archivní dokumenty. King a Ali se ocitli v hledáčku zpravodajské služby v době vrcholících protestů proti válce ve Vietnamu koncem 60. let, informoval server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Martin Luther King

Článek

Sledovací akce Minaret, která zahrnovala i dva senátory nebo novináře předních deníků New York Times a Washington Post, byla odhalena už v 70. letech. Až dosud se ale tajilo, koho všechno NSA odposlouchávala. Dokumenty odtajněné na žádost badatelů z Univerzity George Washingtona také ukázaly, že zástupci úřadu později program označili za „pochybný, pokud ne rovnou nezákonný“.

Foto: Profimedia.cz

Muhammad Ali

Lidé, na které se tajné služby zaměřily, byli považováni za kritiky americké vojenské akce ve Vietnamu. Prezident Lyndon Johnson se kvůli sílícím protestům v roce 1967 obrátil na zpravodajské služby, aby zjistily, zda je nepodněcuje nějaká cizí vláda. NSA pak ve spolupráci s dalšími úřady vypracovala seznam kritiků války a napojila se na jejich telefony.

Program pokračoval i poté, co do Bílého domu přišel v roce 1969 Richard Nixon. Ukončen byl až o čtyři roky později, když už Nixonovou vládou zmítal skandál s ilegálními odposlechy Watergate.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Američtí vojáci ve Vietnamu

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden

Kvůli sledování lidí se NSA už letos ocitla ve středu pozornosti v souvislosti s tajným programem Prism, který vyzradil novinářům bývalý technik Edward Snowden.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám