Hlavní obsah

Svět napjatě čeká na odtajnění dokumentů o atentátu na JFK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Padesát let po smrti zřejmě nejoblíbenějšího amerického prezidenta Johna F. Kennedyho Spojené státy a s nimi celý svět s napětím očekávají zveřejnění dosud utajovaných dokumentů vztahujících se k jeho atentátu. Tisíce stran dokumentů by měly být zveřejněny ve čtvrtek a současný šéf Bílého domu Donald Trump, který publikaci posvětil, na Twitteru předeslal, že jsou materiály „velmi zajímavé“.

Foto: Reuters

Bývalý americký prezident John F. Kennedy na archivních záběrech krátce před atentátem

Článek

„K dlouho očekávanému uvolnění dokumentů o JFK dojde zítra. Je to tak zajímavé!“ tweetoval Trump ve středu.

Otázkou je, zda Trump nevyužije svého práva a neponechá část dokumentů v utajení tak, jak žádali někteří příslušníci americké zpravodajské komunity.

Kennedyho vražda už je půl století zahalena tajemstvím. Vyšetřovací komise, sestavená po atentátu, dospěla k závěru, že bývalého prezidenta 22. listopadu 1963 v Dallasu zastřelil Lee Harvey Oswald.

Konspirační teorie

Komise vedená předsedou nejvyššího soudu Earlem Warrenem zveřejnila svá zjištění v září 1964. Vyšetřovatelé sice shledali, že Lee Harvey Oswald jednal sám, pochybovače to ale nepřesvědčilo. Navíc o 14 let později prohlásila parlamentní komise, že kromě Oswalda na prezidentský konvoj zřejmě střílel ještě někdo.

Foto: Profimedia.cz

Lee Harvey Oswald

Alternativních domněnek a teorií v souvislosti s vraždou je víc než dost. Vévodí jim názory, že za ní stáli Sověti, mafie, zpravodajská služba CIA, Kubánci nebo někdo na objednávku viceprezidenta Lyndona Johnsona.

Proč JFK letěl do Mexika? 

Historici, na které se obrátila CNN, sice nepředpokládají, že by odtajněné materiály FBI a CIA odhalily, že JFK zavraždil někdo jiný, domnívají se však, že by mohly objasnit některé podivnosti, které dosud v oficiálních zprávách zůstávaly.

Mohla by se například vysvětlit záhadná cesta Johna F. Kennedyho do Mexika, na niž se vydal týdny před atentátem. Složky by rovněž mohly obsahovat podrobnosti o plánovaném atentátu Američanů na bývalého kubánského prezidenta Fidela Castra.

Reklama

Související články

Před 50 lety zastřelili Kennedyho

Ta zpráva před půl stoletím obletěla za pár minut celý svět. Snad všichni od té doby viděli záběry z posledních vteřin života prezidenta Spojených států Johna...

Výběr článků

Načítám